Viime sunnuntaina oli sitten toinen NoseWork kurssipäivä. Aloitettiin huonekaluetsinnällä, ensin taas testattiin jokaisen koiran kanssa vuorotellen, että osaavat etsiä huonekaluista nameja. Erkun toimivalla kikalla (eli voilla) saatiin namit kiinnitettyä mitä ihmeellisimpiin paikkoihin huonekaluissa. Tämä ei tainnut tuottaa kenellekään vaikeuksia (vaikkakin koirat joutuivat oikeasti töihin ja etsimään), joten siirryttiin melko pian seuraavaan vaiheeseen (huonekaluja vaihdeltiin aina välillä ja hämäyksenä oli pari laatikkoakin). Tässä villakoira etsimässä nameja.

Huonekalu.jpg

Seuraavassa vaiheessa oli kahdessa kohtaa namin vieressä haju ja sen löydettyään ohjaaja palkkasi koiraa aina kun koira haisteli hajua tai reagoi siihen. Alla olevassa kuvassa koira on löytänyt pienen namin ja hajun pöydän alta ja ohjaaja palkkaa koiraa hajun kohdalla aina kun koira haistaa sitä uudelleen.

Huonekalu3.jpg

Jokaisella treenikerralla oli koirakolle useampi etsintä ja aina välillä odoteltiin oven tai sermin takana, kun tehtävää muutettiin (koirat eivät koskaan nähneet mihin tai kuka laittoi hajuja tai nameja).

Seuraavaksi edettiin niin, että oli pelkkä haju ja kun koira löysi sen niin taas palkattiin koiraa kun se haistoi hajua. Tämä oli jo hiukan haastavampaa, Hessulla kesti jonkin aikaa ennenkuin se löysi hajun pallin metallijalan sisäpuolelta. Hessu kyllä teki huonekaluilla paremmin sitä että haistoi hajua ja sitten katsoi minua ja sai namin, sitten taas haistoi tai nuolaisi hajua, katsoi minua jne. Laatikoilla kun lauantaina tunki koko pään sinne laatikkoon missä haju oli.  

Hetki pidettiin teoriaa ja kyseltiin aiheeseen liittyviä asioita ja sitten vielä viimeinen kierros, missä harjoiteltiin ilmaisua. Apuna oli linnunpöntön näköinen laatikko (kyljessä koiran kuonon mentävä kolo). Haju laitettiin pönttöön. Alkuun palkattiin, kun koira edes nuuhkaisi koloa ja sitten vähitellen vaikeutettiin, että koira piti hetken nenää kolossa. Tämä pönttö oli ensin kyljellään ja Hessu paikansi hajun heti, palkkasin sitä kolon kohdalla. Sitten tämä koko laatikko olikin Hessusta epäilyttävä (kävi kyllä haistamassa mutta selvästi oli epävarma). Mentiin sitten Hessun kanssa hetkeksi pois ja pönttö käännettiin ja lisättiin muitakin huonekaluja. Nyt ei pönttö ollut enää yhtään epäilyttävä ja Hessu löysi hajun hyvin. Palkkasin kolon kohdalla ja hiukan saatiin pidennettyä sitä nenän pitämistä siinä hajussa :) Haluaisin siis, että Hessu ilmaisee pitämällä nenää mahdollisimman pitkään hajun kohdalla, joten tätä ilmaisua pitäisi harjoitella. Apuna olisi hyvä käyttää juurikin tällaista "pönttöä". Hessu oli jälleen väsynyt, kun päästiin kotiin. Haistelu on rankkaa hommaa ja oli jo aika vaikeitakin tehtäviä. 

Oli kyllä todella hyvä kurssi ja innostus heräsi. Nyt kun sain oman hajun ostettua niin pääsee kotona jatkamaan treenejä ja tarkoituksena olisi vielä osallistua jatkokurssille tai esim. ilmaisun täsmäkurssille. Katsellaan miten edetään. Mukava laji, jota voi suositella koiralle kuin koiralle  :)

Maanantaina meillä jäi omatoimihallitokot väliin, kun minulla oli töiden jälkeen niin kova päänsärky. Lauantaina meillä on onneksi Hessun kanssa jo aamutuimaan oma hallivuoro ja sunnuntaina jälleen peräti kaksi Ninan aikaa peräjälkeen lämpimässä hallissa. Lauantaina olisi tarkoitus tehdä tokon lisäksi NoseWorkia ja sunnuntaina sitten keskitytään tokoon. Sunnuntaina illalla jatkuu myös vakiratsastus :) Talvikin tuli sekä lumen että pakkasen muodossa, tänään aamulla -23 astetta...hrrrr! Lopuksi pari kuvaa viime lauantain metsälenkiltä, juuri kun alkoi lumisateet.

Talvi.jpg

Talvi2.jpg