Eilen vierähti meillä Hessun kanssa neljä tuntia NoseWork -kurssilla ja tänään vielä toinen samanpituinen päivä. Kivaa oli ja Hessukin oli innoissaan. Alkuun katsottiin videot sekä laatikko-, sisä- että ulkoetsinnästä ja kuvia ajoneuvoetsinnästä. Pari kuvaa otin toisista koirista tehtävien parissa. 

Alkuun testattiin, että koirat ylipäätään etsivät (laatikoiden päällä oli nameja sekä muita eisineitä/asioita häiriönä) ja koirien piti nenää käyttäen etsiä ne namit. Koirat eivät nähneet laatikoiden ja namien asettelua (eli sama tehtävä, mitä oli etukäteistehtävänäkin). Lisäksi laitettiin kaksi laatikkoa päälekäin ja namit olivat laatikoiden välissä (testattiin, etteivät koira pelkää/säikähdä putoavia laatikoita tms.). Kuvassa sakemanni nameja etsimässä ja syömässä. 

NW2.jpg

Kaikki olivat tehneet etukäteistehtävät hyvin, joten päästiin siirtymään itse hajuun. Ensimmäisessä luokassa on etsittävänä hajuna eukalyptus. Opettaja siis laittoi taas paljon laatikoita ja yhdessä laatikossa oli sekä eukalyptushaju, että pari namia päällä. Kun koira löysi tämän laatikon sitä palkattiin laatikon kohdalla lisää, aina kun haistoi laatikkoa. Päästiinkin melko pian siihen, että koira haistoi eukalyptus -kohtaa ja sitten katsoi omistajaan, mistä nami jne. 

NW3.jpg

Tässä kuvassa yhden laatikon päällä on "hämäystä", mutta koira on löytänyt oikean laatikon ja painaa nenällään hajukohtaa ja omistaja on vieressä valmiin palkkaamaan. Tämäkin sujui hyvin, joten päästiin jatkamaan.

Kun tultiin etsimään hajua ilman, että namia oli lainkaan ko. laatikon päällä, syötettiin koiralle ensin hetki namia ruokakupista, missä oli myös eukalyptushaju. Aina kun koira haistoi kuppia sai lisää namia kuppiin. Tämän jälkeen jatkettiin laatikoille ja kun oikea laatikko löytyi siinä taas palkkaa ja kehua. 

Tässä kuvassa Hessu odottaa omaa vuoroaan (olisiko jo kolmas- tai neljäs kerta) innoissaan. 

NW.jpg

Viimeisenä tehtävänä oli hajun etsiminen ilman, että ohjaajakaan tiesi, missä laatikossa haju on. Tämä oli kyllä vaikea, Hessu haisteli pariin otteeseen laatikot läpi ja kun sitten oli oikealla laatikolla sanoi kouluttaja minulle, että siinä on haju (minä en sitä kyllä koirasta huomannut). Sitten palkkasin ja Hessuhan rupesi haistamaan laatikkoa niin innoissaan, että tunki koko pään moneen kertaan sinne laatikkoon. Ihan niin rajusti ei saisi haistella, mutta loppuun saatiin kaksi hyvää onnistumsita, missä Hessu haistoi hajukohtaa ja sitten katsoi minua ja siitä nami jne. Sitten kutsuin Hessun pois. 

Kotiläksynä oli, joko tehdä lisää ko. treeniä (koulutuksesta sai ostettua oman pullon eukalyptus -hajua) tai sitten syöttää koiran iltaruoka hajustetusta ruokakupista. Hessu sai siis iltaruuan hajustetusta kupista sekä tänään aamulla myös pienen aamuruuan (tänään on taas piennennetty ruokamäärää, kun tuolla kurssilla syödään niin paljon). Ennen kurssia olisi tarkoitus tehdä myös kertaalleen namilla merkitty hajuetsintä laatikoilla ja lopuksi ilman nameilla merkittyä etsintää.

Nämä hajuhommat väsyttävät kyllä koiran hyvin, kun tultiin eilen kotiin, tehtiin vielä ruuan jälkeen iltalenkki ja Hessu nukkuikin sitten sikeästi aamuun :) Tänään voisi aloitella myös Milon kanssa tätä etsimishommaa, ainakin alkutreeniä, eli namien etsimistä laatikoiden päältä.