Tänään oli järjestetty meille tokokouluttajille koulutusta. Koulutus kesti kolme tuntia ja kertaalleen jokainen otti oman koiransa kanssa jonkun ongelmaliikkeen ja lopuksi yhteinen paikallamakuu. Hyviä neuvoja tuli paljon ja oli hyödyllistä katsoa ja kuunnella muiden tekemisiä.

Frodo teloi aamuisella metsälenkillä yhden kyntensä, joka sitä välillä vaivasi, joten Frodon kanssa ihan pieniä juttuja. Meidän ongelmaliikehän on ne kaukokäskyt ja sain neuvoksi opettaa ne nyt ihan varmoiksi lähellä koiraa ja vasta sitten vähitellen pidentää matkaa. Tärkeää ei ole se, että etu- tai takajalat pysyvät paikallaan, vaan se että koiran keskikohta pysyy paikallaan. Tämä helpottikin asiaa. Kunhan Frodon kynsi ei varmasti enään vaivaa, ruvetaan taas jälleen kerran treenaamaan niitä kaukokäskyjä lähes alusta.

EVL paikallamakuu sujui Frodolla ilman ongelmia, joskin maahan menoon tarvitsi kaksi käskyä.

Paikallamakuun jälkeen tein uudenlaista seuraamistreeniä, jonka avulla saadaan koiran takapää "taipuisemmaksi" ja koira tulemaan paremmin oikeaan paikkaan käännöksissä ym. Tämä oli Frodon mielestä kivaa treeniä ja sitä tehtiinkin jonkun aikaa. Tein myös tavallista seuraamista ja parin askeleen siirtoja sekä liikkeestä istumista. Frodoa kun ei kynsi vaivannut enään ja teki ihan innoissaan. En kuitenkaan uskaltanut riehuttaa lelun kanssa, joten palkkasin namilla. Nyt ei ole kotonakaan kynsi enään vaivannut. Täytyy nyt kuitenkin yrittää pitää levossa pari päivää ja katsella. Mitään pahaa kohtaa en kynnestä löytänyt eikä se sitä aristellut vaikka sitä äsken varovasti vääntelin.