Tänään käytiin Hessun kanssa viidettä kertaa kokeilemassa tokon VOI -luokkaa (ensimmäinen kerta tälle vuodelle). Olin paikalla tosi ajoissa, jotta ehdin toimittaa palkintokassit toimitsijatelttaan. Hessu joutui siis heti alkuun jäämään autoon odottelemaan (käytin kyllä metsälenkillä kotona juuri ennen lähtöä). Puolessa välissä EVL -luokkaa vein sen pissalenkille ja samalla kierrettiin koealueen kautta. Narupallo oli mukana ja vähän leikittiin sen kanssa kehän läheisyydessä. Sitten taas autoon.

Hessun hain varsinaisesti koepaikalle vasta, kun viimeinen EVL -koirakko oli kehässä. Autolla tehtiin yksi noutokapulan irrotusharjoitus. Laitoin Hessun odottelemana kehän lähelle kiinni (silloin odottaa rauhassa). Tässä kuvakin Hempasta odottelemassa. Kehä kuvassa oikealla. 

WP_20150503_006.jpg

Ennen omaa suoritusvuoroa tehtiin vielä kertaalleen kapulan irrotustreeni, liikkeestä istuminen ja hiukan seuraamista. Sitten Hessu taas tolppaan kiinni ja otin sen sivulle vasta juuri ennen kehään menoa. Liikkeet olivat sekoitetussa järjestyksessä, yritän muistaa miten ne menivät. Aloitettiin kuitenkin paikkamakuulla (koirakoita oli kuusi ja me Hessun kanssa kolmansina).

1. Paikalla makaaminen = 10, tuomarin kopelointi, kehään siirtyminen, itse paikkamakuu, tuomarin arvostelu ja odottelu muita arvosteltaessa sekä kehästä poistuminen loistavaa :) Oman arvostelun sekä muiden arvostelujen ajaksi käskin Hessun makaamaan ja makasikin rauhassa maassa. Tuomari kommentoi, että tämä koira oli erittäin iloinen, makasi hienosti häntää heiluttaen.

2. Tunnistusnouto = 9, piste meni pienestä kapulan puremisesta luovutuksen yhteydessä.

3. Luoksetulo = 8, kaksi pistettä meni siitä, että seisominen meni hiukan pitkäksi. Mutta siis Hessu ylipäätään teki (ensimmäistä kertaa kokeessa) molemmat pysähdykset ja kaikki välit reippaalla laukalla.

4. Noutaminen esteen yli hypäten = 7, Tähän me oltiin opeteltu (eilen ja tänään) se kikkakolmonen, kun palkkaamattomuustreeneissä huomasin, että ei irrota millään kapulasta. Hyppynouto siis loistavasti ja kun Hessu oli sivulla kapulan kanssa ojensin oikean käden (kuten olin tehnyt namien kanssa) ja sanoin irti. Hessu irrottikin heti, mutta huomasi sitten että ei ole namia ja saatiin putoavasta kapulasta yhtäaikaa eri päistä kiinni. Onneksi sain nykästyä nopeasti ja kovaa, ettei Hessu saanut parempaa otetta (ja siis sain sen irti kapulasta). Tästä  meni pisteet ja tuomari lopuksi vielä huomautti, että kapulasta taisteleminen on paha virhe. Tämän treenaaminen siis jatkuu!

5. Seuraaminen taluttimetta = 8, Sellaista perusseuraamista Hessulle, kontakti kyllä katkeili välillä (osaa paljon paremminkin). Muistettava joskus treenata vähän pitempiäkin matkoja, oli aika pitkä seuraaminen.

6. Ruutu = 0, Minun mielestäni Hessu ei "ruu" käskylä löytänyt ruutua. Lähti kuitenkin ihan suoraa kohden ruutua hyvällä vauhdilla, mutta juuri ennen kääntyi vasemmalle ja juoksi hepuloiden takaisin mun luo ja sivulle. Yritin vielä uutta lähetystä, mutta ei hahmottanut ruutua lainkaan. Kukaan VOI -koirista ei tainnut löytää ruutua ja EVL -koirista kait vain kaksi. Tötteröiden ja nauhan väri oli helakan vaaleanpunainen ja kirkkaassa auringossa ei niin helposti erottuvia. Ruututreeniä rutkasti lisää!

7. Kauko-ohjaus = 8,5, Olin jostain syystä kumartunut voimakkaasti koiraa kohden, kun laitoin sitä sivulla maahan (Hessu siis meni ihan hienosti ilmankin tätä apua, enkä itse edes tajunnut tehneeni kumarrusta). Eteni hiukan, mutta siis tosi, tosi vähän :)

8. Liikkeestä istuminen = 9, Hessuksi nopea ja muutenkin hyvä.

9. Metallinouto = 9,5, Ravasi loppuaskeleet, muuten laukalla. 

10. Kokonaisvaikutus = 8, Tuomari sanoi, että koska Hessu on niin kovin häiriöherkkä ja huomaa kaiken ympärillä tapahtuvan, niin se aiheuttaa sen, että sillä välillä herpaantuu keskittyminen, mikä rikkoo meidän suorituksia. Tämä on niin totta, joskin oli ehkä rauhallisempi kuin koskaan ennen kokeessa, mutta tätä tullaan Hessun kanssa työstämään varmasti aina. 

Pisteet yhteensä 242, II palkinto ja sijoitus 2. 

Tuomarina Harri Laisi.

VOI2.jpg

Hessu ja palkinnot. Ylpeä olen siitä, että Hessu ei lainkaan rähissyt koepaikalla, kenellekään ei edes haukahtanut. Eikä edes silloin, kun parilla muulla tuli keskenään rähinää. Ihan loistavaa :)