Eilen oltiin Hessun kanssa jo aamuyhdeksältä Seutulassa paimentamassa. Tällä kertaa oli sijaisopettajat. Ensimmäisellä kerralla tehtiin liinassa perusajoa ja välillä jätin Hessun paikalleen ja kävelin lähemmäs lampaita ja sitten taas Hessun luo ja "aja" -käsky. Hessu pyrki syömään lampaan pipanoita poikkeuksellisen paljon ja  hiippaili mun perään, kun jätin sen paikalleen. Maa oli niin kurassa, että en vaatinut kun käymään maassa ja pari kertaa hetken istumaan. Pari pätkää oli ihan onnistunuttakin ajoa, mutta muuten Hessua tuntui taas vaivaavan se liina. Toinen kouluttajista sanoi, että Hessu pitäisi päästää työskentelemään irti, tai sillä hiipuu koko paimennusinto ja se turhautuu. Täytyykin tästä keskustella "oman" open kanssa seuraavalla kerralla. Toisella kierroksella tehtiin samoja juttuja ja samaan malliin Hessu työskenteli. Lopetettiin oikein hyvään kohtaan ja se jäi oikein innoissaan katsomaan lampaiden perään. Hessu kulki hienosti lammastarhaan ja pois, vaikka portin vieressä oli kaksi bortsu-urosta kiinni. Niin ja treenien jälleen oltiin molemmat ihan yltäpäältä kurassa. Kotona pestiin koira, vaatteet ja auton koira-alusta (sekä osa autoakin sisältä). Hessu oli paimennuksen ja pesun jälkeen poikkeuksellisen väsynyt ja nukkui tyytyväisenä monta tuntia. Jotenkin nuo lampaat sitä aina väsyttävät.

Tänään aamulla oli vuorostaan Sirken tokot. Hessun kanssa halusin tehdä tunnaria, noutoa ja hyppynoutoa niin, että kentällä oli häiriönä valkoisia lappuja, leluja, merkkejä. Lisäksi Sirke laittoi tunnarikapulat merkin ympärille. Ensimmäisellä "oma" käskyllä Hessu ei lähtenyt lainkaan, vaan haisteli nenä pitkänä tekonurtsia. Komensin sivulle ja uudella "oma" käskyllä lähti tosi vauhdikkaasti. Eipä sitä hirveästi haitannut laitetut häiriöt, vaan haisteli kapulat hienosti ja toi oman laukalla. Luovuttaessa kyllä pureskeli. Sitten tehtiin metallinouto niin, että heitin kapulan "häiriöiden" viereen. Hiukan Hessu niitä vilkaisi ohi juostessaan, mutta ei pahasti. Hyppynoudossakin irrotti hienosti kapulasta, mutta Sirke totesi, että Hessu pitää kapulaa ylipäätään huonolla tyylillä. Saatiin läksyksi tehdä niin, että Hessu istuu mun edessä ja mulla on toisessa kädessä sen narupallo -lelu. Toisella kädellä vien kapulan sen suuhun ja sanon "nouto" (tämä muutetaan "pidä" sanaksi, kun Hessu oppii jujun) ja vien kapulaa hitaasti sivulle. Kun Hessu pitää hyvin kiinni "hyvä" ja lelu puotaa palkaksi. Tätä samaa myös sivulla (nyt vasemmalla kädellä). Kun kapulaa vedetään sivulle ja koira pitää kunnolla kiinni, sen ote paranee, suoraan vedettäessä ei tätä tapahdu. Kun tämä menee hyvin, rupean kierrättämään Hessua esim. kahden tolpan ympäri (kahdeksikkoa) eikä yhtään saa pureskella. Täältä sitten välillä kutsutaan sivulle. Kun tämä menee hyvin, niin myös metallilla. 

Hyppynoutoa tulisi myös ruveta tekemään kolme kertaa peräjälkeen ja vasta viimeisen kerran jälkeen narupallo palkaksi (tai ylipäätään palkka). Tämä saattaisi auttaa siihen, että ei kokeessa irrota, kun tottuu siihen, että palkka vasta kolmannen kerran jälkeen. 

Tehtiin myös tasamaanoutoa pari kertaa niin, että kapula heitettiin suoraan häiriöiden yli ja minulla oli Hessun narupallo kainalossa (Hessu näki, kun laitoin sen). Häiriöistä se ei välittänyt ja kun palautti kapulan ei yllättäen pureskellut lainkaan, se jo selvästi mietti sitä kainalossa olevaa palkkapalloa. Tätä tulisi käyttää nyt niin kauan, kunnes saadaan se kapulan pito oikeanlaiseksi. 

Tehtiin myös neljä kertaa luoksetuloa niin, että kun minä sanon "seiso" Hessun tullessa, niin toinen henkilö heittää heti sen taakse narupallon. Viimeinen kerta tehtiin todella pitkältä matkalta ja toimi hyvin. Tätä ei saa tehdä niin paljoa, että Hessu rupee vallan tarkkailemaan muita ihmisiä, mutta välillä hyvä tehdä pariin kertaan. Vaikutti hyvältä, muutenkin pyrittävä siihen, että takapalkkakin laitettaisiin aina Hessun tietämättä. 

Kaikkien treenaajien jälkeen vielä yhdessä kaksi paikkamakuuta (tai osa teki ensimmäisen istumisena). Harjoiteltiin myös kehään menoa koemaisesti ja aina "seu" sanalla seurautin Hessun pois kehästä ja palkka vasta kehän ulkopuolella. Toisella kerralla paikkamakuu oli häirittynä ja käskytettiin vuoronperään maahan ja ylös. Sirke sanoi, että aina kun jätän Hessun se hiukan (ilmeisesti sijaistoimintona) nuuskuttaa maata, mutta on sen jälkeen hienosti. Ensi kerralla täytyy taas jättää sille tassujen eteen namit, niin nenä pysyy ehkä paremmin pois sieltä haistelusta.

Jos treenatessa välillä tarvitsee keskustella ja suunnitella, tulisi Hessu laittaa maahan ja sille pari namia melko lähelle sekä käsky "ei ota". Tällöin se voi keskittyä niihin nameihin eikä haistella nurtsia. Olipa taas hyvät treenit :)

Kissoillakin oli alkuviikosta onnenpäivät, kun niiden joululahja saapui. Tässäpä Timbestä pari kuvaa joululahjan kimpussa. 

raapii.jpg

raapii2.jpg