No niin, on jäänyt tämä blogi päivittämättä (ei sitä ehdi, kun näin hyvällä säällä (ja lomalla) huitelen ulkona päivät pitkät ja koneella tulee käytyä lähinnä facessa). Hessulla on kuitenkin ollut ohjelmaa. Sunnuntaina oli Sirke Viitasen tokopäivä ja eilen meillä alkoi pitkästä aikaa Nina Mannerin ohjatut tokot. Lisäksi ollaat toki käyty hallitokossa (ensi perjantai onkin sitten viimeinen). Taidan aloittaa eilisistä Ninan tokoista, kun niistä muistan vielä jotain :) Treenit olivat tuttuun tapaan Veikkolan koulun kentällä ja haastetta riitti, kun samaan aikaan oli toisella kentän puoliskolla arkitokotreenit. 

WP_20140428_002-normal.jpg

Aloitettiin käskytetyllä seuraamisella. Hessu oli tosi innoissaan ja juoksun alkuun teki aikamoiset  pomput. Edisti sen verran mitä yleensäkin, mutta kontakti oli hyvä, teki innolla ja peruutuskin meni suorassa. Saatiin ohjeeksi tehdä tosi paljon enemmän vasemmalle käännöksia kuin oikealle. Hessun edistämistä ei kannattane alkaa kovalla kädellä korjaamaan, mutta vasemmalle käännöksillä, täyskäännöksillä sekä tarkkana siinä, että palkka tulee vain silloin kun on oikeassa kohdassa auttavat asiaa. Usein myös perusasento hiukan edessä, siihen nyt pututaan ja sitä treenataan. Minun oltava täysin suorassa ja palkka vain, kun istuu oikeassa kohdassa. Sitten pureuduttiin noutoon, missä ei muuta ongelmaa, kun että Hebe karkasi kapulalle jo liikkurin käskystä. Tehtiin sitten sellaisia treenejä, että kapulan heittämisen jälkeen, kun liikkuri sanoi "käsky" pyysinkin Hessua esim. seuraamaan pari askelta, menemään maahan jne. ja vasta sen tehtyään minulta käsky "nouto". Tällä saatiinkin Hessun korvat auki, eikä se enään karkaillut kun kuunteli mitä sanoin. Itse olen hiukan vinossa, kun Hessu palauttaa kapulaa, joten ohjeeksi sain olla silmät kiinni, kun Hebe palauttaa kapulan. Tällöin en pysty reagoimaan sen tulemiseen ja olen rentona. Silmät auki vasta, kun tunnen sen olevan sivulla. Tätä myös tunnarin kanssa. Tehtiin tunnarikin koemaisesti ja se hieno! Hessu oli hiukan levoton kapuloilla, mutta ei koskenut vääriin kapuloihin kuitenkaan, vauhti mennen tullen reipasta laukkaa. Luovutustreeniä kuten noudossakin, eli en saa mennä vinoon. Ihan lopuksi vielä suora luokstulo suoraan pallolle, minun muistettava sanoa "hyvä" ennenkuin rupean kaivamaan taskusta pallopalkkaa. Positiivisen yllättynyt olin, että Hebe pystyi hyvin tekemään isommassakin häiriössä. Kun Salsa -bortsu tuli paikalle, piti Heben kyllä vähän vinkua ja nousta makaamastakin, mutta rauhoittui kyllä sitten. Autolle käveltiin Hessulle vieraan koiran sivulla (joka välillä vähän pörisi Hessulle), mutta Hessu ei siitä välittänyt. Muutenkaan Hessu ei ollut muista koirista moksiskaan. Kentälle tullessa se haukkui yhdelle urokselle, mutta kun komensi Hessun istumaan istui se hiljaa paikallaan kunnes ko. koira meni ohitse. Malttoi jopa maata ja istua rauhassa omaa vuoroa odotellessa. 

Seuraavaksi sitten Sirken tokopäivä. Tuija Hurmekoski otti tilaisuudesta kuviakin. Tämä ensimmäinen kuva kuitenkin omalla kännykällä räpsäsity. Hessu sai harjoitella paikkamakuuta, edellisen koirakon treenatessa. Hyvin pysyi. 

Odottaa-normal.jpg

Ensimmäisellä vuorolla meillä oli aiheena luoksetulon seisomaan pysähdys. Näytin ensin miten Hessu sen tekee sivupalkalla. Hessu pysähtyi ravista, kuten useimmiten tekee. Saatiin hyvä vinkki, että jätän Hessulle takapalkan, sitten kutsun "tänne" kierrätän itseni ympäri ja vapautus sinne palkalle. Välillä sitten taas käsky "seiso" ja vapautus siitä takapalkalle. Tällöin Hessu ei tiedä tuleeko sen kiertää minut päästäkseen palkalle, vai tuleeko pysähdys. Vauhti pysyi hyvänä. Tehtiin myös kierron kautta niin, että kun lähetän kierrä, niin kierrettävän kohdalla sanon tänne ja sitten joko suoraan narupallolle (minkä pudotan kämmenestä narunpäähän ja saa ottaa tullessaan) tai ihan lähelle isoin avuin "seis" ja pallo palkaksi Hessun yli. Yksi oli kyllä tosi sähkkä pysähdys ja täydestä laukasta  :) 

Toko4-normal.jpg

Toisena aiheena sitten kaukot. Pientä etenemistä havaittavissa. Hessuhan tekee niin, että takajalat pysyy paikallaan. Seisomaan noustessa sen paino on kovin edessä, joten yritettiin saada Hessua viemään painoa taaksepäin niin, että se ottaisi etujaloilla pari siirtoa taakse (takajalat edelleen paikallaan) ennen maahan menoa (kuten se tekee istumaan mennessäkin). Tällöin ei tullut eteenpäin. Tehtiin myös namitakapalkalla pelkästään maasta - seiso, jotta saatiin se ajattelemaan taakse ja viemään myös painoa enempi sinne taakse. Kaukoissa siis edelleen haastetta, yllättävän hyvin Hebe kyllä jaksoi kuumassa kovan juoksemisen jälkeen tehdä kaukoja. 

Toisella kierroksella aloitettiin ruudulla. Yritettiin tehdä koemaisesti, mutta Hessu ajautui heti sivuun. Tehtiin sitten niin, että kävin näyttämässä ruudun keskiosan, jäin ruudun lähelle (Hessu jäi pitkälle lähetyspaikaan) ja  käsky "ruutu", kun Hessu juoksi ruutuun niin heitin sille palkan ruutuun. Tässäpä pari ruutukuvaakin.

Ruutuun lähdössä. 

Toko9-normal.jpg

Ruudussa

Toko11-normal.jpg

Ruudusta lähdössä

Toko12-normal.jpg

Toko3-normal.jpg

Tässä olen menossa palkkaamaan, kun seisoo ruudussa.

Toko8-normal.jpg

Välillä kuunnellaan ohjeita. 

Toko10-normal.jpg

Toko1-normal.jpg

Kun ruutu rupesi löytymään, keskityttiin siihen toiseen ongelmaan, kun Hebe karakaa sieltä minun perään. Eli liikkurin käskyillä harjoiteltiin monta kertaa niin, että vein Hessun ruutuun makaaman ja tein kävelykuviota ja lähes sieltä lähtömerkiltä sitten takaisin palkkaamaan sinne ruutuun. Onhan se niin, että jos sen koiran saa sinne ruutuun makaamaan, niin ei ole kiva menettää niitä pisteitä sitten siihen, että se karkaa sieltä ruudusta sivulle. Kovasti kyllä Hessulla oli takapää nykinyt siellä ruudussa "käsky" komennoilla. Eikun treeniä vaan tähänkin. Voin jopa itse hokea monta kertaa terävästi "käsky", "käsky" ja vasta "seuraa" -käskyllä saa Hessu tulla. Jos ei saa avustajaa voi myös äänittää esim. kännykkään käskysanoja ja laittaa ne päälle. 

Saatiin myös aika hyvä neuvo siihen, kun Hessulla aina välillä "häviää" korvat kokonaan! Se saattaa koheltaa omiaan kesken treenien, eikä kuuntele yhtään. Korvat löytyi aika hyvin seuraavanlaisella treenillä. Lähetän Hessun "kierrä" käskyllä kiertämään ja lähes heti sen kiihdytettyä käsky "seis" ja tennispallon heitto. Seuraavalla kerralla sitten kierros kokonaisena ja palkka normaalisti mun taakse. Sitten taas "seis" käsky ja heitto, kun on kovassa vauhdissa poispäin. Tässä yksi kuvakin treenistä. Testasin tätä joku hetki sen treenaamisen jäleen, kun Hessu oli taas lähdössä johonkin kentän laidalle ihan omin toimin ja tosiaan "seis" käskyllä ilmaantui nyt korvat välittömästi takaisin :) Tämä otetaan nyt treenien lomaan ohjelmistoon (mitä kovemmassa poispäinjuoksuvauhdissa tätä saa tehtyä, sen parempi)! 

Toko13-normal.jpg

Tehtiin myös tunnari koemaisesti ja se oli tosi hieno. Ihan vähän pyöritti kapulaa suussaan (ja kapulasta löytyi yksi pieni hampaanjälki...). Vauhdit molempiin suuntiin kivalla laukalla.

Tuleepas tästä pitkä sepustus, vielä siis ne perjantain hallitokot. Oltiin Hessun kanssa kahdestaan ja tehtiin reilu puoli tuntia tokoa. Muistan, että luoksetulo pysähdyksineen sivupalkalla oli loistava (kerrankin). Joten sitä ei tehty enempää. Tunnari oli myös tosi hyvä. Kaukot oli ainoat missä alkuun eteni, mutta muuten teki kaikki tosi hyvin, joten loppuaika hömpöteltiin agiesteillä. Tässpä videopätkäkin ;)

https://vimeo.com/92991078

Kuvakin Hessusta renkaan takana :)

WP_20140425_010-normal.jpg

Tässäpä vielä koko koiralauma pihalla. Ovatkin olleet nyt päivät pitkät pihalla, vielä tämä päivä on minulla lomaa :)

WP_20140426_050-normal.jpg

Jaksaakohan tätä kukaan lukea, pakko kuitenkin vielä hehkuttaa, sillä syksyllä tiedossa ratsastusreissu Muhun -saarelle :) Tuskin maltan odottaa! Sunnuntaina oli ratsuna Hessu ja oltiin vielä maneesissa. Vappuna pitäisi ulkokentän olla valmis, joten ensi su -ratsastus lienee ulkona, ellei kovasti sada.