Tähän alkuun pari kuvaa Kotsu -hepasta ja minusta. Kotsu on ollut yksi suosikkiheppani ja valitettavasti Kotsu ei enään ole tuntikäytössä. Kotsun omistaja on päättänyt ottaa Kotsun varsomishommiin. Ikävä kyllä tulee tuota  energiapakkausta Kotsua

Ensimmäisessä kuvassa rentoutan Kotsua ennen ratsastustuntia (yleensä teen sen ennen satulointia ja suitsimista, mutta Kotsu oli valmiiksi puettu edellisen tunnin jälkeen).

Seuraavassa kuvassa mennään jo maneesilla.

Sitten eilisiin koiratreeneihin, jossa mukana Milo ja Hessu. Taistelimme siis kamalassa lumimyräkkä -säässä halleille (heh, piti siis ajella rauhassa). Alkulenkki oli tällä kertaa melkoisen lyhyt, sillä tuuli myrskysi vaakasuorassa ja lumihiutaleet olivat suorastaan jäisiä (sattuivat naamaan).

Treenaamaan kuitenkin ensin Milo. Oltiinkin Milon treenien ajan ihan kahdestaan meidän puolella, kun kaksi koirakkoa oli poissa ja kolmas tuli myöhässä. Saatiin siis levitellä kamat rauhassa ja keskityttiinkin heti aluksi isoihin liikkeisiin.

Luoksetuloa todella pitkällä matkalla (kulmittain). Ensimmäisellä kerralla jopa ennakoi seisomaan pysähdystä, joten kutsuin sitten suoraan luokse. Takapalkka jäin näin etupalkaksi, kun jätin Milon makaamaan ja etenin kulmittaiseen nurkkaan. Liikkeestä seiso oli hyvä (ehkä siinä tuli kaksi pientä askelta ennen pysähdystä), liikkeestä maahan oli loistava! Siitä sitten käsky "vapaa" ja Milo juoksi mun taakse lelulle. Tehtiin kertaalleen myös pelkästään seisominen (ilman taka tai etupalkkaa). Psähdyksen jälkeen heitin narupallon palkaksi (oli hyvä seisominen).

Sitten keksin aivan loistavan ruututreenin Milolle. Olen nimittäin huomannut, että jos asiat menevät selkeästi tietyssä kaavassa, Milo oppii ne helposti. Viimeksihän Milolla oli ruutu aivan hukassa, joten nyt tehtiin näin. Vietiin yhdessä ruudun keskelle nami, sitten palattiin 10 metrin päähän ja lähetys ruutuun ja vapautsu heti. Sitten kutsuin Milon takaisin mun luo 10 metrin päähän. Sitten uusi lähetys (ilman mitään nameja ym.). Milo juoksi puoleen väliin, vaati uuden käskyn ja sitten juoksi ruutuun missä pysäytin ensin seisomaan ja sitten maahan ja menin palkkaamaan sinne ruutuun kun makasi siellä. Uudestaan molemmat kerrat ja jälleen pysähtyi siinä puolessa välissä ja vaati uuden käskyn. Tämän jälkeen jatkettiin monta monta kertaa ja Milo oli ihan innossaan. Enää ei tarvittu mitään lisäkäskyjä ja mitä enempi toistoja niin sitä vauhdikkaammaksi myös se ilman apuja ruutuun juoksu tuli. Todella hyvä treeni! Ihan loppuun vielä niinpitkältä kuin mahdollista juoksu ruutuun lelulle ja vapautus.

Sitten tehtiin puukapulalla hyppynoutoja (en ottanut perusasentoa vaan palkkasin mun eteen). Oikein hyvät hyppynoudot! Metallikapulalla tasamaanoutoa, jotka myös hyvät, viimeisellä kerralla narupallon mun taakse palkaksi ja johan metallista pito-ote taas tiukkeni ja tuli vauhtia lisää :)

Seuraamiset hyvin ja yllättävän suoraankin Milo seurasi tällä kertaa (peili olisi kyllä kova sana...). Jäävistä hiukan hinkattiin istumaan jäämistä, kun se seisominen on niin vahvana, mutta kyllä se sieltä rupesi sujumaan ihan hienosti.

Tunnarit oli todella hyvät! Täytyy vaan pitää huolta, että rauhotan Miloa hiukan ennen lähetystä "omaa" hakemaan. Ihan loppuun vielä pelkän piilotetun "oman" etsiminen hallista. Jostain syystä Milo kyllä pureskeli kapulaa paljon, piti ihan ajan kanssa rauhoittaa se eteen kapula suussa, sitten vasta loppui rouskutus. Noutokapulaa ei kyllä purrut yhtään.

Tässä vaiheessa taisi tulla Mörkö -koira omistajineen, ja otettiin vielä vähän seuraamista ja narupallolla leikkiä ja sitten vaihdoin koirat. Ai niin Milon kaukot ruokakupin kanssa  tehdään joka päivä kaksi kertaa ja edistystä on tapahtunut  :)

Hessu oli innoissaan, mutta siitä huolimatta pysyi hienosti minun kanssani, eikä karannut toisen koirakon luo (toinen kouluttaja myös vaihtoi välillä koiraa, joten Hessu sai hyvää häiriötä kahdesta eri koirasta).

Aloiteltiin perusasennoilla ja seuraamisella. Tälläkin kertaan tein ensimmäisen seuraamispätkän nami kädessä houkutellen (tällä saan Hessun kierroksetkin vähän laskemaan...). Tämän jälkeen malttaa hienosti seurata myös ilman namia :) Tuntui jotenkin ihan "oikealta" seuraamiselta Hessun seuraus ehkä ensimmäistä kertaa (heh). Luoksetuloja tehtiin alkuun lyhemmällä ja sitten tosi pitkällä matkalla ja ne on kyllä hienot! Puu- ja metallikapulanoudot taas niin, että kapula mun ja Hessun välissä ja siitä nouto. Nyt menee jo todella upeasti ja ensi kerralla voisi ottaa ainakin yhden heitonkin mukaan. Alo -hypyt hyvät, en ottanut perusasentoa ja alkuun jouduin käyttämään käsiapua, että seisoi esteen takana paikallaan. Hyppynoudot puu- ja metallikapuloilla aivan loistavat, tuli todella kauniisti sivulle eikä metallikapulankaan ottamista tarvinnut yhtään empiä.

Välillä tehtiin agi -putkea (pitkä putki, jossa tiukka mutka). Hessuhan oppi sen niin hyvin, että mun tarvitsi vaan kädellä näyttää ja se juoksi täysillä mun luo odottamaan, että näyttääkö se uudestaan....ja taas putkeen. Jee, ai että se tykkäsi!

Tämän jälkeen toisen koirakon kanssa paikkamakuutreeni. Takana olevan matalan aidan takana treenasi toinen ryhmä, joten sieltä tuli myös hyvin häiriötä. Ensin Hessu teki etupalkkanamilla, sitten ilman  ja lopuksi taas namilla. Hyvinhän tuo pysyi, eikä sitä kiinnostanut viereinen iso koira laisinkaan.

Tämän jälkeen tehtiin liikkeestä seisomista ja maahan menoa. Seisomisessa edelleen käsiavut. Maahan menee jo ilman namia ja jääkin siihen ;) Ehkä nämä jäävät liikkeet tästä kehittyvät vähitellen.

Sitten Hessu sai vielä hyppiä agi -rengasta (se tykkää siitäkin kovasti), namin kanssa pujottelua ja vielä uudelleen sitä putkeakin.

"Oma" -kapula löytyi myös hienosti ja luovutus sivulla. Kohta voisi ottaa jo muutkin kapulat mukaan. Hessu pitää myös osata rauhoittaa, jotta se malttaa haistella...

Lopuksi Hessu riehui narupallon kanssa :)

Oikein hyvät treenit molempien koirien kanssa! Kotona sitten riehuivat vielä lumihangessa (myös Frodo mukana).