Lauantaina jo aamutuimaan oltiin Hessun kanssa PiskiPajalla Sirken toko -opissa. Aloitettiin ruudulla, joka on nyt hajonnut ihan totaalisesti. Yritettiin alkuun koemaisesti, mutta siitä ei tullut mitään. Tehtiin sitten pari juoksua suoraan lelulle ja sen jälkeen niin, että minä lähetin pitkältä matkalta ja kun Hessu oli oikeassa kohdassa "seis" -käsky ja Sirke heitti palkan Hessulle ruutuun. Nämä onnistuivatkin hyvin. Minun muistettava juosta sinne ruutuun leikkimään Hessun kanssa ja kehumaan sitä (nythän Hessu ampaisee aina palkan saatuaan sieltä ruudusta mun luo). Tehtiin myös niin päin, että laitettiin takapalkka, jätin Hessun ruutuun seisomaan ja pitkältä matkalta käsky "maahan" ja vapautus takapalkalle (ja taas muistettava itse juosta sinne ruutuun kehumaan ja leikkimään). Tehtiin myös kierron kautta ruudun loppuosan "seuraa" kohtaa sekä myös tiukkaa käännöstä. Eli ruudussa Hessu kääntyy usein aika laajalla käännöksellä, jolloin ajautuu ruudusta ulos tai aiankin ihan reunaan. Työstettiin tätä niin, että kun Hessu lähtee tekemään kiertoa, niin heitän pallon (pompun kautta) Hessun peffaa kohden. Kun pallo osuu ekan kerran maahaan huudan "seis" ja "vapaa". Hessu tekikin tosi tiukan käännöksen ja sai heitetyn pallon heti palkaksi. Näihin vaan lisää välimatkaa ja tarkkana sen "seis" käskyn kanssa, että tulee juuri oikeaan kohtaan. Hessusta tämä oli tosi hauskaa :)

Toisena aiheena meillä oli kaukot. Ne toimivat läheltä hyvin ja kotona takapalkalla myös kaukaa hyvin. Vieraassa paikassa etenee kuitenkin aika lailla, vaikka vaihdot ovatkin reippaat. Tehtiin niin, että minä olin pitemmällä käskyttämässä ja Sirke antoi takaata Hessulle namin aina joka vaihdon jälkeen, tämä voisi toimiakain, kun vähän harjoiteltaisiin ja olisi avustaja. Nyt Hessu jäi lopuksi katselemaan vain taaksepäin ja myös eteni vaihdoissa.

Harjoiteltiin myös halliin menoa Hessun kanssa ja ekaa kertaa ikinä, se tuli A-puolelle sisään ihan hiljaa :) Jotain positiivista edes, vaikka toko ei oikein sujunutkaan.

Pienen huilitauon jälkeen tehtiin vielä kotikalliolla tokoläksyjä. Ensin puun kierron kautta sitä tiukkaa kääntymistreeniä, meni tosi hienosti. Väliin aina pelkkiä kiertoja ja vapautus mun kädessä roikkuvaan narupalloon.  Piilotin narulelun ruudun takareunan kohdille ja pitkältä suoraan ruutuun juoksuja, vapautus ja minä juoksin ruutuun leikkimään Hessun kanssa lelulla. Näitä jokunen ja sitten jätin takapalkan ja Hessun ruutuun seisomaan, käsky "maahan" vapautus palkalle ja taas juoksin ruutuun leikkimään Hessun kanssa. Pitäisi varmaan ottaa taas myös "lätkä" (eli alusta) käyttöön tuossa ruudussa, jos se ei tästä lähde sujumaan. Tehtin myös tunnari kertaalleen pitkältä matkalta ja se oli tosi hyvä. Pation edessä sitten hinkattiin niitä kaukoja, mutta ei oikein onnannut (vasta läheltä onnistui ja sitten palkka). Tänään kyllä aamuruualla (takapalkkana) teki taas tosi hyvin. Nyt kyllä tuntuu siltä, että tokossa on aivan liikaa liikkeitä mitä ei saada millään kuntoon...! Tänään olisi taas hallitokot, toivottavasti saadaan hyvät paikkamakuutreenit, kun lauantaina ei niitä ehditty tekemään. Yritän malttaa tehdä myös tarpeeksi läheltä kaukot (jotta saadaan heti onnistuminen)  ja takapalkkaluoksetuloa stopeilla.

p.jpg

Kuvassa ollaan juuri siirrytty Hessun kanssa pyöröaitaukseen (taidetaan molemmat ihmetellä kuraista maata :)

Sunnuntaina sitten suunnattiin paimentamaan. Ensimmäisellä kierroksella oltiin pyörössä (Hessu kytkettynä). Harjoiteltiin sitä, että Hessu pysähtyy käskystä (en viitsinyt käskyttää istumaan tai makaamaan, kun maa oli nilkkoihin asti kurassa). Loppuun saatiin hyviä pysähtymisiä ja liikkeellelähtöjä (Hessu oli jopa välillä sen näköinen, että oli paimentamassa). Malttoi olla liina löysällä paikallaan, kunnes käskin "hommiin". Kierrettiin lampaita molempiin suuntiin. Hessu tuli kiltisti liina löysällä pyöröstä pois lopuksi. Ulkopuolella käskin vielä hetkeksi paikalleen makaamaan (toinen koira paimensi isossa aitauksessa). Loppu -käskyllä Hessu tuli reippaana liina löysällä pois, vaikka jäikin välillä tuijottamaan lampaita.

Toisella kierroksella treenattiin ajamista ja "aja" -käskyä, sekä sitä, että Hessu jää makaamaan paikalleen, kun minä käyn rapsuttamassa lampaita. Olipa muuten tosi vaikeaa, Hessu nousi joka kerta ja hiippasi askeleen pari eteenpäin, kunnes meni käskystä uudelleen maahan. Ihan lopuksi saatiin yksi onnistuminen ja lopeteltiin sitten siihen. Hyvänä häiriönä Hessulle oli viereisessä aitauksessa paimentava valkkari sekä pyörön ympärillä paimentava toinen bortsu.

Hessu käyttäytyi myös paimenessa hyvin (vaikka autossa haukkuikin, jos takaluukku oli auki ja lampaat & toinen koira menivät ihan takaa ohi). Autosta tullessa ja muuten liikkuessa ei haukkunut tai ollut juurikaan edes kiinnostunut muista koirista. Hyvin malttaa jo jäädä istumaan ennenkuin saa luvan mennä portista lammashakaan. Ensi viikolla taas paimentamaan.

p2.jpg

Tässä kuva siitä, miten melkeen menin nenälleni. Toivottavasti ensi kerralla saatais ihan oikealla kameralla parempia kuvia varsinaisesta treenistäkin ;)

Paimennustreenien jälkeen minä lähdin vielä ratsastamaan. Ratsuna taas ihana Eemeli. Sää oli aivan upea ja oltiin ulkona. Eemeli oli taas kovin jäykkä ja vino toiseen suuntaan. Hyvin oli kuitenkin kuulolla, joten pysähtymiset ja liikkeelle lähdöt olivat hienoja. Laukkakin nousi kivasti, mutta pyrki kovasti oikomaan kulmissa (piti tosissaan keskittyä niihin kulmiin). Kaksi kertaa sain menemään yhden pitkän sivun kootussa laukassa (olipa kiva tunne).  Loppuravissa tuntui Eemelikin paljon rennommalta.