Oltiin Hessun kanssa vuorossa kolmansina. Treenit oli B-puolella ja Hessu ei kertaakaan edes haukahtanut halliin tultaessa (tultiin siis kahdesti, kun lopussa tehtiin kaikki yhdessä paikkamakuut). Pienen hetken Hessun kanssa leikittiin halliin tultaessa narupallolla ja loppuajan ennen omaa vuoroa Hessu makasi narupallon (ja välillä myös namien) kanssa maassa odottamassa. Alkuun pientä piippausta, mutta asettui sitten. Sirke totesi, että Hessu pysyy jo huomattavasti rauhallisemmin (mitä ennen) kentän laidalla makaamassa ja odottamassa omaa vuoroaan, tätä siis jatketaan. 

Kuvassa Hessu odottelee omaa vuoroa ja seuraa tarkkana edellisen treeniä. Minä seisoskelin välillä lähellä ja välillä pidemmällä hallissa. 

WP_20150118_001.jpg

Aloitettiin täysimittaisella (vieraan rakentama) ruutuun juoksulla. Sirkellä oli Hessun narupallo (Hessu ei huomannut kun annoin sen). Sirke kävi myös näyttämässä ruutua ja jäi sitten lähistölle. Hessu merkkasi "ruu" sanalla mielestäni ruudun hyvin ja lähtikin sinne hyvällä vauhdikkaalla laukalla. Kun Hessu oli oikeassa kohdassa, Sirke heitti sille pallon palkaksi. Tämä meni niin hyvin, että tehtiin vain kertaalleen.

Sitten tehtiin uusista VOI -säännöistä liikettä " Seisominen ja/tai istuminen ja/tai maahanmeno seuraamisen yhteydessä". Liikkeessähän on seuraamista 10 metriä ja sen jälkeen 90 asteen käännös vasemmalle tai oikealle ja taas 10 metriä. Kummankin 10 metrin keskellä tehdään jokin asento (istu tai seiso tai maahan). Liikkeelle lähdettäessä Hessun seuraaminen oli huonoa jäi kuitenkin käskystä seisomaan, mutta tosi hitaasti (katseli myös taaksepäin, kun kiersin sen). Seuraava asento oli istuminen, joka oli hyvä. Loppuseuraaminen myös hyvä. Muistettava pysyä 0,5 m etäisyydellä koirasta, kun kävelen sen ohi. Olipa hyvä tehdä kerran käskytettynä (tässä liikkeessähän käskytetään kaikki muu, paitsi koiran ottaminen mukaan seuraamiseen asentojen jälkeen ja käännökset kulmissa). 

Sitten tehtiin uutta voittajan ohjattua noutamista. Eli siinä laitetaan ensin (vain) kaksi noutokapulaa noin 10 metrin päähän toisistaan. Merkki sijaitsee noin 10 m kuvittellisen rajalinjan keskipisteestä, joka on näiden kapuloiden välissä. Aloituspiste 15 metriä rajalinjasta. Koiran kanssa seuraten merkille ja n. 1-2 metriä sen ohi, sitten täyskäännös, koiralle käsky "seiso", ohjaaja ei saa pysähtyä, ja ohjaaja jatkaa takaisin aloituspisteeseen ja kääntyy koiraan päin. Sitten käsimerkii + noutokäsky määrätylle puolelle ja koira noutaa kapulan. Hessu meni muuten ihan hyvin, mutta tarvitsi lisäapuja ja käskyjä, jotta tajusi hakea kapulan sieltä takaa. Tämän jälkeen tehtiin leikkiä missä jätän Hessun seisomaan mun eteen, nenä muhun päin. Sitten heitän ensin toisen kapulan toiselle puolelle sen taakse ja sitten toisen kapulan vastakkaiselle puolelle, sitten sen pitää noutaa toinen. Jos lähteekin hakemaan väärää, ei kielletä, mutta minä juoksen itse täysillä sinne oikealle kapulalle. Viimeisellä kerralla Hessu olikin tosi, tosi tarkkana ja toi hyvin sen minkä pitikin, vaikka olin viimeisenä heittänyt sen vastakkaisen ja Hessu oli jo vähän sinne suuntaan kääntyneenä. Tämä oli hyvä harjoitus. Tätä voi tehdä vaikka metsälenkillä leluilla tai kävyillä :) Saapahan koiran tarkkaavaiseksi. 

Loppuun vielä Hessu ruutuun seisomaan pariin kolmeen kertaan ja minä käskytin pitkältä maahan. Ensimmäisellä kerralla Sirke palkkasi ja sitten niin, että minä tulen (kävellessä Hessua kehuen) Hessun viereen, heitän sen pallon sen taakse ja sitten vasta luvalla saa rynnätä lelulle. 

WP_20150118_003.jpg

Hessu teki ensimmäistä kertaa paikalla istumista porukassa. Jäin vielä lähelle ja kävin palkkaamassa. Kerran meinasi lösähtää maahan, mutta "istu" käskyllä jäi kuitenkin istumaan ja kävin palkkaamassa. 

Paikkamakuussa oli tosi levoton (katselin hallin ulkopuolelta ikkunasta). Haisteli ja nuoli (yök) ihan hirveästi sitä alustaa. Huusin kerra oven raosta "ö-öö" ja se auttoi. Hetki tämän jälkeen oli toisella hallin puoliskolla tullut kahden koiran kanssa iso rähinä ja Hessulla nousi taas häntä pystyyn ja se rupesi sitä heiluttelemaan ja liehittelemään vieruskaveria (luulikohan se, että vieruskaveri oli sille rähissyt?). Pysyi kuitenkin paikallaan liikkumatta. Kun palattiin ulkoa koirien eteen, Hessu oli painanut pään alas ja oli ihan rauhassa. Pysyi hyvin, kun siirryin sen taakse ja odotti kuuliaisesti ja vasta omalla vuorolla nousi käskystä istumaan. Nyt Hessua väsyttää, kaksi päivää peräjälkeen PiskiPajalla on Hessu -pojalle raskasta ;) Eikä se tiedä, että huomenna on taas samassa paikassa omatoimitokot. 

Minulla olisi taas kohta ratsastus :)