Hessun paikkamakuu -ongelma on aiheuttanut harmaita hiuksia crying En enään keksinyt muuta, kuin palata koulutuksessa aivan alkuun. Nyt ollaan siinä vaiheessa, että kotipihalla ja kotiympäristössä Hessu makaa rauhassa ja kokoajan pitenee se aika, kun laskee päänkin maahan ja on ihan rentona. Tätä treenataan aamu- ja iltaruuan kanssa. Ruokakuppi jätetään ulko-oven viereen ja sitten lähdetään milloin mihinkin tekemään se paikkamakuu. Kestää meidän lastenkin häiriöt hyvin, toimii myös pimeässä jne. Voin edetä todella pitkälle ja olen ollut osan aikaa jopa piilossa, hyvin on pysynyt.

Tämän lisäksi ollaan aina kun mahdollista otettu paikkamakuuta vieraassa ympäristössä niin, että käytän reilua etupalkkaa. Esimerkiksi kaksi lihapullaa Hessun eteen. Aluksi etenin vain parin metrin päähän, mutta vähitellen olen päässyt jo ihan 20 metrin päähänkin (etupalkka edelleen). Ollaan tehty auto-, moottoripyörä- ja ihmishäiriössä. Ei ole ollut ongelmaa ja jopa suht. vilkkaalla parkkipaikalla laskee pään maahan (tällöin rentoutuu).

Sitten se VAIKEIN, eli vieraat koirat. On pysynyt ok, kun kaukaa on mennyt ihmisiä koirien kanssa, on kyllä katseella seurannut, mutta pysynyt (edelleen siis etupalkka). Kertaalleen on nyt tehty toisen koirakon kanssa paikkamakuutreeniä joka meni näin:

Olin ensimmäisenä paikalla ja tein Hessun kanssa yksin paikkamakuun etunamilla ja 30 metrin matkalla, tämä ok. Sitten Hessu autoon. Tmän jälkeen, kun toinen koirakko tuli paikalle, niin yhdessä paikkamakuu 10 metrin välimatkalla. Hessulla edelleen etupalkka ja minä noin 5 metrin päässä. Ensimmäinen kerta todella levoton, pää pyöri, piippasi ja haukkui. Lopulta onneksi hiljeni hetkeksi, että sain palkattua. Sain sitten hyvän neuvon ja ennen seuraavaa paikkamakuuta rauhoittelin Hebeä sivelemällä kädellä sen selkää ja kylkiä. Sitten uusi paikkamakuu samalla tavalla kuin ensimmäinen ja oli hiukan parempi. Sitten Hessu autoon. Hessu kulki autolle irti ja käytin komentoa "mukana", tämä ok eikä karannut toisen koiran luokse.

Hetken päästä uudelleen. Nyt toinen koirakko oli jo valmiina rivissä, kun me tulimme Hessun kanssa autolta. Tämä kerta samalla mallilla kuin ensimmäinen. Nyt Hessu oli huomattavasti rauhallisempi, eikä äännellyt lainkaan. Vapautuksen jälkeen juoksi kentän viereen pissalle ja oli menossa toisen koiran luo, mutta toinen ohjaaja ajoi Hessun pois. Otettiin uusi paikkamakuu ja oli nyt vieläkin rauhallisempi. Tämän jälkeent taas Hessu irti "mukana" käskyllä autolle, eikä edes yrittänyt toisen koiran luo.

Seuraavalla kerralla vaihdettiin koirien paikkoja ja lyhennettiin välimatka ehkä 6 metriin. Tehtiin kolme lyhyttä paikkamakuuta ja kolmannella kerralla etenin pari metriä pitemmälle. Hessu oli rauhallinen, välillä kyllä katsoi toista koiraa tai lentäviä lintuja, mutta pääasiassa minua. Tämän jälkeen syöttelin vapautuksen jälkeen Hessulle rauhassa nameja ja palattiin autolle.  Ihan hyvin Hessu siis pysyi (olin ihan varma, että lähtee paikkamakuusta). Ei kuitenkaan laskenut päätä alas.

Ensi viikolla tehdään paikkamakuuta kahden koiran kanssa ja pidän edelleen etupalkan. Tämä lisäksi tehdään kahdestaan Hessun kanssa paikkamakuita eri paikoissa ja nyt vähitellen ilman etupalkkaa.

Hessulla on muuten selvästi "murkkuikä" menossa. Täytyy ottaa ihan työn alle toisten koirien kohtaaminen ja ohittaminen. Mitään ongelmaa ei ole, jos toinen koira ei haasta, vaan menee rauhassa ohi. Jos vastaantulija kyttää ja sanoo edes pienen hau tai murinan niin Hebe vastaa kunnon räinällä. Ei hyvä, mutta työstetään. Hessu on myös esim. luoksetulossa ruvennut törmäämään ihan tahallaan ja tähän olen kyllä puuttunut. Ei ole kiva, kun on jalat ihan mustelmilla. Toivottavasti tämä ongelma saatiin jo pois päiväjärjestyksestä. Noutoakaan en ole nyt ottanut vähään aikaan, kun pisti senkin ihan pelleilyksi, eli juoksi ympäriinsä kapulan kanssa ja sitten täysillä päin mun jalkaa (huoh).

Tokon ALO -luokan  liikkeissä (siis paikkamakuuta lukuunottamatta) ei ole ollut mitään ongelmia ja Hebe on suoriutunut hienosti. Ensi viikolla tehdään paikkamakuun lisäksi muitakin liikkeitä kahden koirakon häiriössä. Täytyy vielä tähän loppuun todeta, että bortsu ei kyllä ole mikään helppo rotu! Bortsut tekevät niin paljon hienoja tuloksia eri lajeissa, että muodostuu helposti kuva rodusta, joka osaa jo lähes syntyessään kaikki lajit ja liikkeet cheeky Ainakin tämä meidän Hessu on erittäin haasteellinen tapaus, väittäisin että vaikeampi mitä Frodo ja Milo yhteensä. En ole ennen kouluttanut näin vilkasta ja kaiken huomioivaa ja huomaavaa (ja niihin vielä reagoivaa)  koiraa. On se vaan varsinainen "väkkärä" smiley