Eilen treenattiin jo heti alusta asti nätisti halliin menoa (tämähän on Hessulle ollut hankalaa, kun on vetänyt täysillä ja möykännyt mennessään). Vietiin ensin kamat halliin ja sitten haettiin koirat. Hara -koira meni edellä ja annoin oven mennä välissä kiinni ja sitten vasta me. Ihan rauhassa Hessu tuli autolta ovelle ja istui käskystä vieressä, mulla oli kyllä oikeassa kädessä namikin. Halliin astuttaessa tuijotti Haraa, mutta ei möykännyt. Kääntyi minuun päin käskystä, pientä örinää taisi pitää, mutta kääntyi silti ja tuli sivulle istumaan, palkaksi namia. Mehän saatetaan saada tuo halliin meno ihan siistiksi ennen hallikauden loppua ;) Nyt vaan tarkkana ja rauhassa, ettei pääse yhtään hösäämään ja möykkäämään.

Aloiteltiin seuraamistreenillä ja Hessu oli kyllä alkuun ihan mahoton väkkärä. Sitä kiinnosti tekonurtsin haistelu (ihmekkös se, kun sieltä löytyi nakkejakin). Hetki siinä meni, että rauhoittui. Yritin keskittyä siihen oikeaan seuraamispaikkaan ja nami oikeasta kädestä takaa vasempaan käteen ja siitä Hebelle. Taisi mennä siinä lopussa ihan kivasti seuraaminen ja käännöksetkin.

Hyppyä tehtiin tällä kertaa pidempään. Testasin miten Hessun lähetyspaikka vaikuttaa siihen, mihin kohtaan se jää esteen toisella puolella. Jos Hessu lähtee keskeltä se ajautuu sinne aivan oikealle. Jos taas lähetän sen aivan oikealta se istuikin keskelle. Jos lähetin aivan vasemmalta se taas ajautui sinne oikeaan reunaan. Tein sitten lähetyksiä sieltä aivan oikealta ja pääsin palkkaamaan sitä hienosti siihen keskelle jäämisestä. Tehtiin pariin kertaan kokonaisuutena AVO -hyppy ja muuten heitin namin palkaksi istumisen jälkeen. Vielä pitää keskittyä siihen Hessun liian oikealle ja liian lähelle estettä istumiseen.

Kaukoja tehtiin noin 6 metristä parit vaihdot ja palkkasin nyt aina siinä toisen istumisen kohdalla, kun se on tupannut jumittamaan. Tässä kohdassa palkkasin myös aamuruualla ja nyt menee kyllä täpäkästi ja hyvin.

Maahanmenon nopeutta treenattiin sekä sivulla (namilla pikainen ohjaus suoraan maahan) sekä niin, että käsken maahan noin. 4 metrin päässä minusta. Sitten heitän namin oikealle ja kun on sen syönyt taas käsky maahan ja nami vasemmalle jne. Minä siis seison paikallaan ja Hebe juoksee vasemmalta oikealle ja oikealta vasemmalle ja käskystä välillä maahan. Alkuun oli hiukan nihkeää, mutta selvästi vetristyi ja maahan meneminen nopeutui. Tehtiin myös pariin kertaan seuraamisesta maahan menoa ihan liikkeenä.

Paikkamakuussa jätettiin Hara ja Hessu sisälle makaamaan ja mentiin ulos. Hessu pysyi hyvin pää maassa, vaikka Haraa käytiin välillä komentamassa. Oltiin noin 2 min ja sitten palkkasin Hessun maahan. Nyt ei nuuskinut lainkaan, mutta kertaalleen pää nousi maasta ylös. Kotona tehdään ruokakupilla lähes päivittäin 4 min paikkamakuuta niin, että olen toisessa huoneessa (nään kyllä Hessun ikkunan läpi). Tämä on selvästi rauhoittanut Hessua. Tänään täytyy lyhkäsellä ajalla kokeilla ulkotreeneissä, että osaako rauhoittua myös siellä.

Ruutua tehtiin läheltä tyhjään ruutuun ja käsky "maahan" kävin palkkaamassa sinne maahan. Pitkältä sitten lelulle juoksua. Kokeilin myös pitkältä matkalta tyhjään ruutuun lähetystä, meni kyllä, mutta puolessa välissä pysähtyi hetkeksi ja kääntyi katsomaan minua. Ruututreenejä siis jatketaan.

Omaa tunnaria etsi pariin otteeseen ensin kun olin piilottanut sen. Tehtiin sitten aivan läheltä niin että oli kasa muita kapuloita ja oma joukossa. Hessu otti aina ensimmäisen kapulan eikä edes haistellut niitä (huoh). Kun annettiin muiden kapuloiden olla ja piilotettiin oma muovikannen alle, etsi Hessu nätisti sen oman. Sitten tehtiin niin, että piilotettiin oma pipon alle ja muut kapulat paperin alle, taas Hessu toi nätisti oman. Nyt yritänkin treenata niin, että piilotan sekä oman että vieraat vessapaperin palojen alle. Jos tämä toimii ja Hessu käyttää nenäänsä niin vähitellen tuon niitä kaikkia kapuloita esiin ja häivytän sen vessapaperin. Jostain syystä Hessun mielestä ei ole mitään etsittävää jos kaikki on näkyvillä, siitä tuodaan vaan joku. Hebe rupeaa töihin vasta, kun se oma on piilossa. Yritän tässä edetä nyt ensin kotona, kun Hessu on rauhallisimmillaan.

Luoksetuloissa avustaja vei Hessun huomaamatta narupallon takapalkaksi. Kutsuin "tänne" ja käsky "seiso". Sitten vapaa ja lähdin juoksemaan takapalkkaa kohden. Hessu oli ihan imeissään ja sen ilme oli tosi hauska, kun se tajusi että sen narupallo olikin takapalkkana. Otin myös käyttöön sanan "taka" ennenkuin jätin sen istumaan ja heilautin kättä taaksepäin. Tehtiin tämä kahteen kertaan ja selvästi Hessulla jo vähän rupesi raksuttamaan, että hitsi se takapalkka voikin olla siellä, vaikkei näekään sen laittamista. Tein myös sellasta treeniä, että käskin Hessun istumaan ja heitin samlla sanomalla "taka" namin sen taakse ja sitten luoksetulo "seis" ja "vapaa". Eli nyt on saatava Hessu yhdistämään tuo "taka" -sana takapalkkaan ja myös Hebelle sellainen tunne, että se ei koskaan tiedä onko takapalkkaa vai ei.

Tänään olisi sitten vuorossa pitkästä aikaa ulkotreeniä muualla kuin kotipihalla ja muiden koirakoiden kanssa :)