Eilen taas alkuun Frodon ja minun ohjatut treenit. Aiheena oli tunnistusnouto. Vetäjä kertoi omasta tavastaan kouluttaa tunnari, joka oli minulle aivan uusi tapa. Tällä tavalla vahvistetaan sitä, että koira toimii sen hajun mukaan eikä etsi silmillä tietynlaista esinettä tms. Vaikutti oivalta tavalta ja varmaankin opetan Milolle tunnarin tällä tavalla. Frodon päätä en taida enään tällä uudella tyylillä sekottaa (kun nyt ainakin toistaiseksi erottaa selvästi tunnarin ja esineruudun). Joskin toisaalta jossain vaiheessa tällä saisi syvennettyä sitä hajun merkitystä ja vähän uutta juttua tunnaritreeniin, katsotaan...

Frodolle siis tehtin ensimmäistä kertaa EVL -tunnari (mikä tarkoittaa, että minä pidin "omaa" kapulaa ainoastaan pienen hetken kädessäni). Liekö tämä syynä, että Frodo oli hiukan epävarma ja se lähti kyllä tuomaan oikeaa kapulaa, mutta pudotti sen ja meni haistelemaan muita hajuja. Pyysin uudestaan tuomaan ja kehuin kun toi. Toisella kerralla kehuin "hyvä" heti kun otti oman kapulan ja tämä menikin hienosti. Joskin kouluttajalta tuli noottia, että ei saa sanoa "hyvä" vaan jos haulaa vahvistaa, niin heti kun on ottanut sen oikean kutsutaan "tänne". Muuten koira menee kapuloille ja saattaa ruveta "kysymään" mikä on se oikea ja tuo sitten kun sanon "hyvä" niin sen kapulan. Näinhän Frodo on joskus tehnytkin, eli tämä oli kyllä loistava neuvo. Jos koira sattuu tuomaan väärän, se vaan otetaan pois ja jatketaan hommia. Viimeinen tunnari menikin sitten oikein, eli kun Frodo otti sen oikean suuhun huusin iloisella äänellä "tänne" ja sitten kun oli mun edessä kehumista ja käskyllä irrotus ja hiukan taistelua palkaksi :)

Kun muut ryhmäläiset tekivät tunnaria me Frodon kanssa lainattiin kouluttajan erilaista merkkiä (eli sellasta matalaa, kun mulla on vain korkeat tötteröt). Otettiin eri matkalta ja eri puolelta merkkiä ja hyvin se Frodo tunnisti tämänkin merkin. Välillä merkin takana namit ja välillä pallo lensi palkaksi.

Lopuksi kouluttaja antoi vielä vinkkejä paikalla istumiseen ja paikalla makuuseen.

Sitten Frodo sai huilata ja vedin oman ryhmän treenit, jonka jälkeen vielä jatkettiin Frodon kanssa.

Aloitettiin pari kertaa merkille juoksuilla ja sitten merkki - seiso - ruutu + käsimerkki, jonne vapautus suoraan tennispallolle. Voi että kun hienosti meni :) Sitten taas pari kertaa pelkkää merkkiä ja taas liike kokonaisuudessaan (ruutu oli tällä kertaa merkistä oikealle). Hienosti meni taas ja lopuksi vielä pari pelkkää merkkiä.

Sitten Tiki avusti meitä ohjatun noudon kanssa. Eli merkki paikoilleen, keskelle kapulaksi tyhjä limupullo ja vasemmalle noutokapula (oikeaa ei laitettu laisinkaan). Vasen kapula oli lähes samassa linjassa merkin kanssa. Ensin merkille lähetyksiä ja sitten merkki - seiso - käsimerkki ja käsky nouto ja sieltähän se Frodo toi hienosti kapulan. Vähän välillä itse sähläsin ja Frodo ei oikein tiennyt, pitikö mennä merkille, tuoda se limupullo vai se kapula...heh, onneksi Tiki oli neuvomassa ja taas sujui hyvin :) Sujui jo niin hyvin, että ensi kerralla kapulan voi viedä jo lähes oikeaan kohtaan, mutta per treeni otetaan edelleen vain yhtä puolta kerrallaan (vasta kun koira oikeesti osaa, voi ottaa molempia puolia samassa harjoituksessa). Lopuksi vielä merkkiä, johon Tikiltä hyvä neuvo, eli käsky "seiso" pitää sanoa vasta, kun Frodo merkillä katsoo minua ja voi että viimeisestä merkille menosta tulikin hieno :) Suurkiitos Tikille ohjausavusta!!

Sitten heittelinkin Frodolle tennispalloa niin pitkälle kun vaan jaksoin ja kyllä se Frodo menikin lujaa :))

Kotona hetken huilimisen jälkeen metsälenkille Frodon ja Milon kanssa. Frodo nukkuikin makeasti koko illan, selvästi huomaa kuinka se väsyy enempi uusista liikkeistä (sehän joutuu ajattelemaan....) kun jos treeneissä otetaan ainoastaan vanhoja tuttuja liikkeitä.

Tänään lähdetään kyläilemään kaverin luo, jossa mm. ihania koiranpentuja.....;)