Pariin otteeseen viikolla tehtiin Hepsun kanssa kotikalliolla ruutua. Ensin alustaa läheltä, sitten 30 metristä suoraan lelulle ruutuun juoksuja, sitten läheltä ja pitkältä ruutuun alustalle juoksuja. Meni kyllä hyvin ja Hessu oli innoissaan. Ruuan kanssa on treenattu läksynä olleita kaukokäskyjä. Laitoin maahan sateenvarjon (siis kiinni olevan sateenvarjon)  ja Hessun piti seiso - istu vaihdossa aina siirtää etujalat taaksepäin sateenvarjon toiselle puolelle. Tämä toimikin hienosti ja Hessu rupesi nostamaan etujalkojaan paljon reippaammin taaksepäin. Tätä pitää muistaa tehdä aina välillä. 

Eilen hallitreeneissä kolme koirakkoa (tässäpä tärähtänyt ikkunan läpi otettu kuva paikkamakuusta). 

WP_20140307_001-normal.jpg

Paikkamakuu otettiin aika lopussa, mutta Hessu oli siitä huolimatta kovin levoton. Haisteli maata, pyöritteli häntäänsä ja päätään. Nousi jopa kerran istumaan, kun vieressä palkattiin koiraa (pöh). Komensin sen oven raosta takaisin maahan (vaikka tiedän että olisi pitänyt mennä koiran luo...). Meni kyllä hienosti (kaukot toimii). Tämän jälkeen painoikin pään maahan ja oli ihan litteänä ja rauhassa loppuajan. Hessu teki myös yksin yhden paikkamakuun, kun avustin hiukan muita koirakoita. Hyvin Hessu pysyi, kunnes menin makaamaan maahan. Silloin se lähti hiippailemaan mun luo. Vein rauhassa takaisin makuuseen ja sitten loikin ja hypin ja makailin maassa ja Hessukin pysyi hievahtamatta. Nyt otetaan kyllä Hessun kanssa kotona kerran päivässä ruokakupin kanssa pitkä paikkamakuu, jotta saadaan rauhallinen mieli Hebelle ja sitä myötä myös rauhallisempi ja  parempi paikkamakuu. Irti siirtymiset paikkamakuuseen ja siitä pois siis myös kahteen kertaan ja ne meni nyt hienosti (varsinkin kehästä poistumiset on nyt "mukana" käskyllä hyvät). Hebe odottaa kehän ulkopuolista palkkaa jo niin kovasti, että ei edes huomaa muita koiria. Toisella kerralla lisäksi tökötettiin pitkään perusasennossa paikkamakuun jälkeen "kuunneltiin tuomarin arvostelut" ja hyvin Hessu jaksoi, hiukan pippaili, mutta pysyi kuin tatti paikallaan :)

Yllättävää myös, että Hessu pystyi hyvin treenailemaan koko tunnin irti, vaikka paikalla oli meille ihan uusi koirakko (Hessulle se vaikein häiriö, eli ihana hemaiseva bortsutyttö). Yhden kerran Hessu oli lähdössä hurmaamaan bortsuneitoa ja otti sitä kohden pari vauhdikasta askelta, mutta tuli heti käskystä takaisin. Juuri tällaista häiriötreeniä me tarvitaan. Hessu oli kyllä ihan älyttömän energisellä päällä ja kävi kyllä ihan liian isoilla kierroksilla aina välillä. Pysyi kuitenkin juuri ja juuri hanskassa. Yksi valkoinenpaimenkoirapoika ärähti Hessulle yhdessä kohtaa ja Hessuhan on todella ärhäkkä rähisemään takaisin. Nyt Hessu kuitenkin vain vilkaisi ko. koiraa ja varmaan ajatteli, että ai noi on noita "Miloja" (joskin Hessu oli irti, jolloin se ei ole yhtä ärhäkkä kuin remmissä). Olen aikaisemminkin huomannut, että Hessua ei valkkarit paljon heilauta. Karjakoiria se ei ole nähnyt muuta, kuin Frodon, onkohan niiden kanssa sama juttu?

Itse treenit oli  kyllä huonosti suunniteltu (lue "ei suunniteltu"). Alkuun taidettiin tehdä ruututreeniä, eli samaa mitä kotikalliolla. Pitkältä ruutuun juoksussa huomasi, kun uusi koira treenaili oikealla puolella vinkulelun avulla (Hessu ei jostain syystä tykkää vinkuleluista tai siis sitä rupeaa huolestuttamaan, että on jokin hätänä), niin Hessu ihan kaarsi vasemmalta (laukkasi kyllä kovaa ja meni keskeltä ruutuun, mutta teki vinkulelun kohdalla kaarroksen). Hassu Hessu. Hyvää häiriötä myös nämä vinkulelut. Loppuajasta ei enään juurikaan huolestunut vingutuksesta. Hyppynoudot puukapulalla hienot, metallikapulan kanssa hetsausta ja nyt hakee ja tulee jo laukalla. Ensi kerralla voisi kokeilla koemaisen noudon, eli pysyykö laukka jo siinäkin. Kierron kautta kapulan takaa ottoja, saatiin tehdä aika monta kertaa, kunnes onnistui. Ihana bortsutyttö oli ihan siinä parin metrin päässä ja Hepsulan huomio oli välillä siellä suunnalla. Pahasta häiriöstä huolimatta saatiin lopuksi pari onnistumista. 

Tunnari ekalla ok, sitten tokalla meni ihan puihin ja Hebe imeskeli ne kaikki kapulat. Onneksi Laura tuli siinä vaiheessa ja toimi liikkeenohjaajana ja hajusti muut kapulat (otettiin siis ihan uudet kaikki kapulat). Nyt meni hienosti ja vielä lopuksi sama "oma" uudelleen. Laitoin sen tarkoituksella aivan vaempaan reunaan (Hessu aloittaa yleensä etsimisen oikealta). Ja hyvin Hessu malttoi haistaa sieltä oikealta kaikki kuusi kapulaa rauhassa, kunnes viimeisenä oma ja vauhdilla minulle. Hyvä, hyvä! Pitää muistaa nyt ylläpitää tätäkin. Kapulan pyörittämistä suussa esiintyy aika paljon (varsinkin kun Hessu käy kovilla kierroksilla). Tehtävä siis rauhassa kotona, jotta saadaan tähänkin sitä oikeaa tunnetilaa mukaan. 

Ai niin, tehtiinhän me kaukojakin läheltä (hyvät). Seuraamista, liikkeestä istumista, kierron kautta seiso ja maahan. Ensi kerralla voisi ottaa pitkältä matkalta luoksetuloja suoraan ja molemmilla pysäytyksillä (on jäänyt vähän huonolle treenille luoksetulo). Lopuksi pariin otteeseen kierron kautta frisbeen heittoa :)

Loppuun vielä tältä viikolta pari kuvaa koko koiralaumasta. Niin ja kuvaushetkellä tuolla vasemmalla olevassa ryteikössä meni äänistä päätellen peura tai hirvi :) 

jutut-normal.jpg

WP_20140305_014-normal.jpg