Eilen iltasella oltiin jälleen Hessun kanssa Veikkolan Koirakerhon järjestämässä Nina Mannerin koulutuksessa ja meidän aika se 30 minuuttia. Olin miettinyt aiheiksi meidän tunnari ongelman, sekä VOI -luokan kaukot (seisominen mukaan sarjaan) ja sitten lopuksi tehtiin vähän noutoakin. Nyt ruvetaan tosissaan panostamaan VOI -liikkeisiin.

Hessu oli jo alkuun hiukan levoton ja selvisikin, että juuri siinä päässä kenttää oli treenannut juoksuinen narttu, joten siirryttiin kentän toiseen päähän. Pariin kertaan Hebe vielä nosti jalkaa kesken liikkeen, mutta rauhoittui sitten. Toisaalta ihan hyvä saada noita juoksuhäiriöitäkin.

Tunnarilla aloitettiin. Ensi näytettiin, miten Hessu hakee piilotetun "oman". Se meni ihan ok, ei kummempia. Joskin kotona kun harjoittelen täytyy olla vaikka joku keppi, etten omalla kädellä laita niitä heiniä ja lehtiä siihen kapulan päälle. Tämän jälkeen Nina piilotti kapulan ja sekin meni ihan ok. Paitsi Hessu nosti kerran koipea lähes piileotetun kapulan päälle, taisi tahallaan sen merkata.

Sitten tehtiin niin, että kaadettiin mahdollisimman iso kasa puhtaita kapuloita maahan (kotona täytyy laittaa enemmän, mulla taisi olla vaan 8 kpl mukana). Tämän pinon taakse noin 2 metrin päähän Nina piilotti sen Hessun oman kapulan lehtien alle. Hessu jätettiin istumaan noin 10 metrin päähän, minä seisoin suunnilleen kapulakasan kohdalla ja annoin käskyn "oma". Hessu meni hienosti hajuttomien kapuloiden ohi ja etsi nenällään lehtien alta sen "oman" ja toi minulle. Voin hyvin palkata, heti kun on tuomassa eli ei tässä treenata sitä luovutusta. Toisella kerralla Hessu sitten toi väärän siitä puhtaiden kasasta, mutta sitä ei huomioitu mitenkään. Vein Hessun takaisin sinne 10 metrin päähän ja pidin pannasta kiinni, kun Nina huuteli ja piilotteli "oman" uudelleen. Sitten Hessu taas jätettiin istumaan ja minä menin kasan lähelle ja annoin "oma" käskyn. Nyt Hessu taas toi hienosti oman. Puremistakaan ei juuri tapahdu, kun olen niin lähellä. Sain vielä neuvoksi, että jos Hebe ryntää liian lujaa kapuloille, voin antaa välinamin ja uuden käskyn "oma". Tällä mallilla nyt jatketaan ja sitten vähitellen kapulakasa lähenee sitä piilotettua ja levenee ja sitten jossain vaiheessa se "omakin" on aivan näkyvillä. Tässä rinnalla edelleen vaikeita "oman" etsimisiä, saa olla niin vaikeassa piilossa, että Hessulla menee oikeasti aikaa sen etsimiseen. Tällöin ei sitten koskaan tule hätä siinä koetilanteessakkaan, vaikka se "oma" ei heti löytyisi, eli malttaa rauhassa jatkaa etsimistä. Tällaista työmaata siis tunnarin kanssa.

Alkuun katsottiin läheltä hiukan maasta - seiso vaihtoa. Päätin, että haluan Hessun tekevän sen "hissinä". Nyt alkuun treenataan niin, että Hessu makaa ja minä namin avulla varovasti nostan sitä hiukan ylös (viistosti eteenpäin), heti kun nousee vähän (kaikki jalat paikallaan) palkka ja takaisin maahan. Eli ei seisomaan asti, nyt jumpataan sitä alkuponnistusta.

Seisomasta istumaan liikkeessä saisi olla koiran ajatus taaksepäin. Lähden nyt treenaamaan niin, että olen koiran sivulla ja molemmissa käsissä nami. Sitten annan oikean käden namin ja samalla vedän vasemmalla kädellä lähes koiran puoleen selkään että menee taakse istumaan ja paino takajaloille (melkein kurre -asennossa). Tätä tehdään erikseen.

Istumasta seisomaan saisi mennä lähes pompulla. Alkuun namin avulla vähän ylöspäin (melkeen kurre -asentoon). Tästä edetään niin, että seuraavaksi etujalat maahan jne.

Näissä on nyt paljon harjoiteltavaa, mutta voi helposti tehdä ohimennen kotona. Täytyy malttaa edetä rauhassa.

Loppuun tehtiin Hessulle noutoa, karkasi kapulalle ainakin kahdesti ja hiukan taas pureskeli. Loppuun nouto käskytyksellä ja ohjaajan "käsky" kohdassa sanoinkin "maahan" ja tämän jälkeen vasta "nouto". Josko tällaisilla harjotuksilla saataisiin Heben korvat auki.

Jatkan edelleen edellisen kerran törmäysestoliikettä sekä noutokapulan puremattomuustreeniä ja se laajennetaan nyt myös tunnarikapulaan.

AVO -kokeet lähenee ja täytynee nyt torstain vikalla hallitreenikerralla muistutella nekin, vaikka innoissani olen jo suunnitellut ruututreeniä, hyppynoutoa ja metallinoutoa sekä seuraamisen peruutusta ja sivuaskelia :)