Tokotreeneihin otin ensimmäistä kertaa myös Milon. Milon ryhmän treenit sopivasti tuntia ennen Frodon. Olin jo heti alussa yllättynyt, sillä Milo ei räyhännyt kenellekkään vaikka erinäköisiä koiria omistajineen valui vähitellen treenipaikalle. Olen aina ajatellut, että minun ja Milon painajainen on kenttä, missä treenaa useampi ryhmä koirakkoineen samanaikaisesti.

Meidän ryhmä aloitti asettumalla ympyrään ohjaajan ympärille. Aloiteltiin sellaisella treenillä, että jätettiin koirat paikalle istumaan ja siirrytiin koiran eteen, välillä sivulle takaisin ja sitten toistettiin. Tehtiin sama myös siirtymällä koiran taakse. Nämä sujuivat Milolta hyvin. Sitten koirat riviin ja paikallamakuu.  Minä  pidin Miloa kyllä narun päästä kiinni, vaikka ei olisi tarvinnut. Milo tuijotti niin kauniisti ja keskittyneesti minua, eikä edes nähnyt muita koiria. Ensi kerralla jätän ilman narua, mutta olen vielä suht. lähellä.

Sitten "tuomari" tarkasti luoksepäästävyyden (kuten tokokokeessa) ja se oli ihan ok. Otettiin myös jonkin verran seuraamista ja pysähdystä (perusasentoa), koirat oli kytkettyinä. Sain taas hyviä vinkkejä ja Milokin istui suoraan. Kovasti myös auttoi se, että kouluttaja näytti minulle Milon kanssa miten se menee, mitä pitää tehdä ja miten se sitten menee. Ero oli kyllä aika huima, aika mahtavaa jos saan sen seuraamisen ja perusasennot suoraksi ;)

Sitten treenattiin käännöstä vasempaan ja oikeaan ja tsekattiin mitkä koirista seuraavat ohjaajan jalkaa, jolloin kannattaa käännökset aloittaa vasemmalla jalalla. Käännökset meni Milon kanssa oikein mukavasti.

Liikkeestä seisomistahan Milo ei vielä osaa, mutta avuilla onnistui nekin ja nyt vaan harjoittelemaan ja sitten häivytellään käsimerkit vähitellen pois.

Liikkeestä maahan meni hyvin (minulla on vielä käsimerkki apuna). Kouluttajan mukaan Milo menee hyvin maahan "taaksepäin" eli ei edistä käskyn jälkeen yhtään. Kun Milo meni maahan minä jatkoin kentän toiseen päähän. Ei mitään ongelmaa vaikka kenttä täynnä muita koiria ja ihan vieressä käskytettiin toista koiraa maahan. Palasin Milon taakse ja sivulle ja sitten palkka. Tätä toistettiin pariin kertaan.

Meille opetettiin myös toisenlainen täyskäännös ja minä ajattelin, että Milo menee kyllä ihan sekaisin kun tekee sen minut kiertämällä. No kouluttaja taas näytti Milon kanssa ja sehän meni tosi kauniisti. On itseasiassa paljon helpompikin, kun pystyn pitämään koiran kanssa katsekontaktin koko täyskäännöksen ajan eikä se haahuile jossain mun takana.

Kontakti meillä on Milon kanssa kunnossa (ihmeellistä olikin, että koko treenien ajan Milo haki kontaktia eikä välittänyt muista). Kouluttajan mukaan Milo oli myös lupaava :) Minä sain vinkiksi, että en anna koiran viedä ihan kuus-nolla ja että namit jo pois. Milo pelittää hyvin pelkillä kehuilla ja saan sen nostatettua hyvin. Johonkin väliin sitten aina taisteluleikit palkaksi. Tietysti sitten ihan uusien liikkeiden kohdalla käytetään namejakin.

Isäntä tulikin sitten vaihtamaan minulle koiran ja Frodo saapui paikalle. Oli niin kuuma päivä, etten halunnut toisen läkähtyvän autossa.

Frodon kanssa aloiteltiin 3 min paikallaistumisella (ylemmpien luokkien ohjaajat piilossa ja alempien näkösällä). Erinomaista, Frodo ei ollut edes liikahtanut :)

Sitten paikallamakuu 4 min. Koirat käskytettiin vuoronperään maahan ja me taas piiloon. Alemman luokkien koirat vapautettiin aikaisemmin ja palkattiin palloilla ym. (hyvää häiriötreeniä, Frodokin kyllä seurasi katseella pallon menoa ihan vierestä, mutta pysyi hyvin). Palattiin koirien taakse ja sieltä sivulle. Yksitellen ylös. Frodo nousi, kun meidän vasemmanpuoleista nostettiin. Laitoin takaisin maahan ja Frodo oli maassa, kunnes kaikki muut oli yksitellen nostettu ja sitten Frodo. Frodokin sai vihdoin palkaksi pallon :)

Metallinouto on Frodolla muuten ok, mutta pyrkii ravaamaan takaisin. Näyttämällä palloa sain sen pariin otteeseen tulemaan laukalla. Estenouto oli ok.

Sitten lähetin Frodon tyhjään ruutuun, mutta Frodo pysähtyi ja jäi haahuilemaan. Lähetin aina uudestaan ja se pyrki ruudun ohi oikealta (lopulta huomattiin, että siellä oli maassa jokin esine, mitä oli menossa hakemaan...). Kielsin aina ja käskin uudelleen ja lopulta, meni ruutuun oikein ja käskin maahan (oli kyllä aika reunassa). Palkaksi pallo ja kehut. Laitoin sitten pallon ruutuun takalinjalle niin, että Frodo näki. Lähetin uudelleen ja nyt Frodo meni upeasti ja maahan (käskystä) vauhdikkaasti keskelle ruutua, niin että hiekka pöllysi. Annoin maata hetken ja sitten vapautus pallolle. Lopuksi vielä lähetys ruutuun ja vapautus heti lelulle. Täytyy vaan ruveta ottamaan jo näitä lähetyksiä tyhjään ruutuun, ilman että Frodo on edes nähnyt, kun ruutu tehdään ja palkka vasta sitten kun vapautus.

Liikkeestä istu oli ok.

Otin sitten ensimmäistä kertaa aivan vierailla kapuloilla tunnaria. Kolmessa muussa kapulassa oli avustajan haju ja hän vei ko. kapulat. Minä laitoin Frodon istumaan ja vein hetken kädessäni olleen kapulan. Ekalla kerralla Frodo lähti (liian innoissaan) ja otti suuhun kaksi ekaa kapulaa, mutta pudotti aina heti ja kolmannen haistoi nätisti ja malttoi sitten haistamalla löytää sen oman ja toi minulle. Mutta siis mahtavaa, Frodo on tajunnut tämän tunnarin idean vihdoinkin. Otin sitten vaan niin, että yksi vieras kapula ja sitten se oma, nyt malttoi heti haistella ja toi oikean. Otin vielä niin, että useampi vieras ja oma siellä keskellä, Frodo taas siirteli kahta kapulaa ennenkuin malttoi ja haisteli lopulta ja löysi sen oman. Lopuks vielä kahdella kapulalla ja heti tuli hienosti se oma. Vihdoinkin tuntuu siltä, että tämäkin liike ehkä joskus saadaan toimimaan :)

Ja minä olin kyllä ihan puhki yli kahden tunnin koirien kouluttamisesta :))