Kukkais-Hessu


No niin, tehdään tällainen "treenisikermä" kun on jäänyt koko viikko päivittämättä.

Viime maanantain ohjatut treenit menivät niin poskelleen, kun vain voi. Hessu oli erittäin levoton, vinkui ja haukkui. Ei pysynyt paikkamakuussa makuulla eikä keskittynyt omalla vuorolla tekemiseen. Hessun lempiliike noutokin meni pieleen, sillä kapulaa tuodessan se kävi rallittamassa kapula suussa kentän ympäri. Ohjaaja totesi minulle, että valmistaudu siihen, että Hessun paikkamakuun oppimiseen voi mennä jopa VUOSI. Hän totesi myös, että Hessu on vaikea koira, itsenäinen ja erittäin häiriöherkkä jne. Joo, olin kyllä tosi masentunut noiden treenien jälkeen.

Paikkamakuuseen siis nyt panostetaan. Sitä treenataa jokaisena päivänä vähintään kahteen kertaan. Tällä hetkellä Hessu malttaa kotona rentoutua hyvin paikkamakuussa ja painaa jopa pään maahan (eli se pääkään ei pyöri). Erilaisia häiriöitä on otettu mukaan, eli lapset juoksevat minun ja Hessun ympärillä ja meidän välistä. Sama juttu pyöräillen. Paikkaa vaihdetaan myös tiheään (pihalla, ylä- tai alamäessä, metsässä, terassilla jne.). Tällä hetkellä siis kotoipihalla ja ympäristössä  on pysynyt kuin "tatti" paikallaan ja kokoajan laskee pään aikaisemmin alas, kun jätän sen makaamaan (ja pää pysyy pitempään alhaalla). Olen myös muutellut paikallamakuu -aikaa ja välillä on ruokakippo mukana (mun takana, sivulla, Hessun luona, piilossa...jne) ja välillä ilman mitään apuja tai palkkaa.

Helpotettua paikkamakuuta myös aina kun ollaan jossain muualla. Keskiviikon Agimesta -treeneissä tehtiin siis jälleen paikkamakuuta. Alkuun kävin palkkaamassa tiheästi namilla (pysyi hyvin). Välillä kun rauhoittui sanoin "hyvä" ja "paikka" sieltä matkan päästä. Suurin osa meni hyvin, mutta kerran nousi, kun Meri kutsui omaa koiraansa "tänne" komenneolla. Meri sai sitten kutsua useamman kerran, eikä Hessu sitä sitten enään noteerannut (meillä on muuten Merin kanssa aivan samanlaiset äänet). Pari muutakin kertaa taisi nousta ja oli välillä taas tosi levoton, mutta sain kyllä niitä rentojakin paikkamakuita. Muista koirista Hessu ei välittänyt, eikä haukkunut tai vinkunut.

Välissä tehtiin jäävät kokonaisina liikkeinä (hienot). Erikseen aina välillä, joko "seiso" tai "maahan" -menoja. Hessu ei niitä sekoittanut (ei ole tainnut muuten sekoittaa enään pitkään aikaan) vaikka käskisin vuorotellen :) Maahanmeno on tullut nopeammaksi ja erikseen olen välillä juossut, kun olen käskenyt maahan. ALO -hypyt myös hienosti. Luoksetulo hieno. Luoksepäästävyyttä ei tehtykään, mutta muut aloliikkeet kyllä. Väliin A-estettä ja putkea. Kun Hessu tulee täysillä ulos putkesta, käsken sen välillä seisomaan ja välillä maahan (osaa nämä jo hienosti). Josko näistä olisi sitten joskus apua, kun treenataan luoksetuloa pysäytyksillä.

Hihnassa seuraaminen on Hessulla hienoa ja irti seuraaminen myös muuten, mutta juostessa tulee niitä hyppyjä. Nyt sain treeneissä Hessun juoksemaan ilman hyppimistä, mun täytyy vain muistaa painottaa sitä "seuraa" sanan ensimmäistä tavua tarpeeksi, niin sitten ei hyppää....hassu Hebe :)

Lapsen fudistreenien aikana olen ainakin kahteen kertaan treenannut asfalttiparkkiksella (ihanat häiriöt ympärillä). Paikkamakuu ilman mitään apuja, upeasti :) Kestoa vähintäänkin se 2 minuuttia. Pää pyöri alkuun, mutta sitten PAINOI pään ALAS :) Palkkasin maahan, rauhassa rapsutellen. Taidettiin tehdä myös irtonaisia maahan ja seisomaan jäämisiä ja kertaalleen myös seuraamisesta. Ei huomautettavaa.

Lisäksi ollaan lenkkeilty ahkerasti ja olen nyt keskittynyt niihin toisten koirien ohituksiin, kun ne on ruvenneet Hessua niin kiihdyttämään. Tähän selvästi auttaa, kun olen lenkkeillyt Hessun kanssa kahdestaan ja melko paljon tuolla ihmisten ilmoilla.

ALO -liikkeissä siis eniten ongelmia tuottaa edelleen tuo paikkamakuu. Vaikeaa, kun tämä ei ole muiden koirien kanssa ollut ongelmana. Pitäkäähän peukkuja, että saan opetettua sen Hesulle kuitenkin mielellään alle VUODESSA.