Maanantaina Kauklahteen tokoa treenaamaan. Alkuun Hessun kanssa kahdestaan ruutua (sekä läheltä että pitkältä). Pitkältä juoksee hienosti lelulle suoraan ruutuun. Lähempää ja pidemmältäkin osaa hyvin tyhjään ruutuun, jos käyn ensin taputtamassa keskikohtaa. Muuten saattaa pysähtyä välillä (vaatii uuden käskyn) tai jäädä ihan etureunaan. Ehkä kuitenkin nyt rupeaa kokoajan paremmin hahmottamaan sitä ruutua.

Luoksetuloja kongo sivupalkkana (Tikin tyylillä). Tämä on edistynyt hyvin. Tulee koko matkan tasaisella hyvällä laukalla ja sivulta vapautus (ei enään törmääkään). Merkistä pysähtyy hyvin seisomaan jo sinne oikeaan kohtaankin. Tein myös kertaalleen VOI -luoksetulon sekä seisomaan pysäytyksellä että maahanmenolla ja sitten sivulta vapautus. Meni muuten hienosti :) Metsässä lenkkeillessä huutelen Hessua usein ja pysäytän sen joko seisomaan tai makaamaan milloin minkäkäin välimatkan päähän. Tämä etenee nyt kivasti.

Liikkeestä istumista taas alkuun isoilla avuilla, kun Hebe ei muistanut sitä lainkaan. Muutaman toiston jälkeen sitten jo paremmin. Istuu kyllä sitten paikallaan rauhassa ja voin edetä vaikka kuinka pitkälle eteen tai taakse. Tein myös sellaista treeniä, että heitin namin vasemmalle, kun oli sen syönyt käskin "istu" ja heti kun istui heitin namin oikealle ja taas heti kun oli namin syönyt käskin "istu" ja heti kun istu taas nami vasemmalle jne. Selvästi rupesi istuminen sujumaan tämän jälkeen paremmin.

Ensimmäistä kertaa sitten tunnaria kentällä. Ensin piilotin pelkän oman heinikkoon ja Hessu etsi sitä pari kertaa, löytyi :) Sitten kaadoin kasan kapuloita maahan ja oma piiloon niiden taakse ja taas löytyi hienosti. Lopulta oma näkyvillä muiden takana ja edelleen hyvin, hyvä Hebe. Vähän rupeaa hosumaan, kun oma on siellä muiden lähellä, mutta muuten kyllä hyvä.

Seuraamista ihan pikkupätkiä ja se hyvää. Kotona tehdään nyt paljon pelkkää perusasentoa ja Hessun pitää olla katsekontaktissa pitkiä aikoja. Ollaan tehty myös paljon täyskäännöstä ja siirtymisiä eteen, taakse ja sivuille. Tämä on parantanut seuraamista hirmuisesti.

Sitten tehtiin kahden kelpien välissä paikkamakuu. Ensin makaamaan vietiin yksi kelpie ja sitten menimme toisen perässä jonossa (koirat irti) paikkamakuuseen, Hessu keskelle. Nyt treenataan paljon kontaktissa paikkamakuuseen menoa ja erilaisten koirien ja häiriöiden kanssa. Oltiin piilossa varmaankin noin 3-4 minuuttia. Hessu oli todella rauhallinen ja pää oli pitkiä aikoja maassa. Kesken paikkamakuun kuului iso pamaus, jolloin kaikki koirat käänsivät päätä äänen suuntaan, mutta rentoutuivat sitten.

Loppuun vielä pari ruutuun lelulle juoksua vieraan tekemään ruutuun.

Kotona on jumpattu niitä kaukoja maasta - seiso - maahan -seiso, ja olen todella tarkkana ettei takajalat liiku yhtään. Nyt ollaan aloitettu myös seiso - istu - seiso ja siinäkin haluan takajalkojen pysyvän paikallaan. Ehkä pienen pientä edistymistä tässäkin. Metallikapulaa Hessu joutuu nyt tuomaan sivulle päivittäin ennen ruokaa. On nopeutunut ja pito parantunut (välillä käytän teipattua ja välillä ei teipattua kapulaa). Tässähän oli ongelmana se että Hessusta metalli on niin "ällö" että se tuo sen tooosi hitaasti mun sivulle. Toivottavasti tämä nyt auttaa. Eilen Hessu makasi kotipihalla 5 min paikkamakuun (minä piilossa). Pää oli maassa koko makuun ajan ja todella rauhallisella mielellä. Näitä tehdään usein, jotta tuo rauhallinen fiilis pysyy Hessulla myös kokeiden paikkamakuussa.

Eilen tehtiin vielä kotipihalla tunnariakin. Ensin tietty pelkän oman etsimistä, sitten oma siellä kasan takana ja sitten....kapulat koemaisesti rivissä ja oma siinä vasemmassa reunassa. Ja hienosti Hessu toi :) Laitoin vielä toisen kerran muiden väliin ja myös se hienosti. Loppuun vielä pelkän oman etsiminen kertaalleen. Siis niin se vaan Hebe osasi etsiä sen oman sieltä rivistä (huippua). Tämä liike kun tuntui alkuun niin kamalan hankalalta...Hessu haki ihan mitä kapuloita tahansa ja myös puri ne kapulat kauheaan kuntoon. Nyt kun Hessu tuo omaa, minulla on toisessa kädessä nami, aivan sen kuonon lähellä, joten se ei pure lainkaan, vaan pitää kapulaa ihan hievahtamatta. Tässä pääsen kehumaan puremattomuudesta ja "irti" käskyn jälkeen Hessu saa naminsa.