Olen lukenut viimeaikoina parikin artikkelia koskien koiran stressiä. Siitä innostuneena pidettiinkin eilen koirille mahdollisimman stressitön päivä ;) Minulle oli yllätys, kuinka pitkään kestää että koira palautuu esim. taisteluleikkien tai pallon heiton tai lelulla leikkimisen aiheuttamasta stressistä (ainakin artikkelien mukaan).

Molemmillahan oli toissapäivänä suht. kovat treenit ym. joten eilen sitten rauhoituttiin. Elikä ei leikkimistä vieraiden koirien kanssa, ei taisteluleikkejä, ei treeniä, ei pallon heittoa eikä leikkiä millään leluilla (niitä ei edes ollut näkyvillä). Lenkitkin tehtiin ihan rauhassa tutussa kotimetsässä, toki nuo hiukan pelmusivat keskenään, mutta en usko että siitä kovin paljon stressiä aiheutui. Stressihän ei siis ole ainoastaan mikään negatiivinen asia, paitsi silloin kun sitä on paljon ja pitkiä aikoja peräkkäin eikä anneta mahdollisuutta palautua.

Ajattelin että otetaan ihan "ajatuksella" ohjelmaan myös nämä stressittömät päivät. Treenaamistahan se ei haittaa, kun treenaan koiriakin aina eri aikaan eli toisen ollessa treeneissä voi toinen köllötellä kotona. Täytyy myös seurata, miten nuo palautuvat, eli tarvitaanko kovan stressin jälkeen pitempiä aikoja palautumiseen ja myös koirakohtaiset erot.