Alkuun pari kuvaa (kylläkin huonoa) koko meidän koiralaumasta, kun oltiin metsälenkillä. Hessu joutui hihnaan, kun innostaa muuten Milon juoksemaan ihan liian lujaa ja pelkään silloin Milon leikattujen polvien puolesta. 

Ketään ei huvittanut katsoa kameraa tai minua...olis pitänyt olla vielä se neljäs koira ;)

WP_20141214_002.jpg

Pari pönötystä lisää, ei hyviä nämäkään. Pimeyskin yllätti, mutta tänään sentään nähtiin aurinko :)

WP_20141214_012.jpg

WP_20141214_016.jpg

Aamu meillä hujahti taas Hessun kanssa paimentaessa. Paikalla olikin suuri ryhmä ja jos minkä rotuista koiraa. Ensimmäisellä vuorolla tehtiin taas pari kuljetusta kouluttajan narttukoiran kanssa yhdessä. Alkuun minulla oli vaikeuksia seurata ja hahmottaa, kumpi koira tekee missäkin kohtaan hommia (ja lampaat pääsivät väärältä puolelta tynnyreitä). Toisella kerralla sitten sujuikin jo hyvin ja tehtiin hyvää yhteistyötä. Hessu oli liinassa ja toinen koira vapaana. Tämän lisäksi pyörössä treenasi yksi koira ja toisessa lammashaassa vielä kolmaskin. Yhteistreenauksen jälkeen tehtiin vielä kahdestaan Hessun kanssa "aja" treeniä. Välillä käskin Hessun myös makaamaan tai pysähtymään seisomaan.  Tehtiin myös tuttua treeniä, missä Hessu jäi makaamaan tai seisomaan paikalleen ja minä kävin lampaiden luona. Alkuun taas Hessu hiippaili hiukan perään, mutta saatiin onnistumisiakin, maassa pysyi paljon paremmin kuin seisomassa. Pari kertaa Hessu tujotti jo lampaita "hyvällä" ilmeellä ja häntäkin oli matalalla. Lopetettiin siihen, kun Hessun olisi vielä kovasti tehnyt mieli lampaille. 

Toisella kierroksella taas alkuun toisen koiran kanssa (nyt kouluttajalla toinen narttu hommissa). Nyt onnistui jo heti alkuun paljon paremmin meidän yhteistyö ja pari kohtaa meni Hessukin tosi hienosti. Loppuun taidettiin tehdä taas vähän "aja" treeniä ja lopetettiin siihen. Läksynä olisi nyt opettaa Hessulle "pois" käsky, eli jos innostuu lampailla liikaa, tulee sen käskystä ottaa kunnolla etäisyyttä. Tätä treenataan ja keppi mukaan treeneihin, jotta taas tottuu siihenkin. Suunathan osoitetaan kepillä, eli koiran tulee aina lähteä vastakkaiseen suuntaan, missä keppi on. Toki koiran on uskottava ilman keppiäkin, mutta keppi näkyy pidemmillä matkoilla hyvin, jolloin ei tarvitse ohjaajan huutaa ohjeita.

Kohta taas ratsastamaan, saas nähdä onko meillä estetunti!