Tämän viikon keskiviikkona käytiin Hessun kanssa ensimmäistä kertaa paimennuskoulussa Vantaan Seutulassa. Ostin alkuun 5 kerran kortin ja katsotaan tuleeko hommasta mitään. 

Meitä oli paikalla kolme koirakkoa ja kaksi muuta jo tosi taitavia. Tällä kertaa oli eri kouluttajakin, mitä viimeksi kun käytiin valkkareiden kanssa paimenessa. Eri kouluttajilta tulee erilaisia näkökantoja asioihin, mikä on hyvä. Itse pitäisi sitten tietysti osata sieltä omaksua ne omalle koiralleen sopivat, joskin näin alussa, kun itse ei vielä osaa, tehdään mitä käsketään :)

Ensimmäisellä kierroksella kouluttaja halusi katsoa miten Hessu toimii, kuinka se uskoo käskyjä jne. Hessu oli liinassa keskityttiin "vie" käskyn opettamiseen. Tässä liikkeessä "vie" käskyllä koiran tulee edetä kohtisuoraan lampaita kohden (eli ensin menee lampaat, sitten koira ja viimeisenä ohjaaja). Tämä olikin meille aivan uutta. Viemisen ohella harjoiteltiin sitä, että Hessu käskystä pysähtyy ja menee maahan. Myös, jos Hessu rupeaa kiihdyttämään vauhtia tai ryntäilee, käsketään maahan ja vasta kun makaa maassa rauhassa ja katsoo kohden lampaita, lähdetään uudestaan hommiin. Kun Hessu ajoi lampaita nätisti niin, että liina ei kirstänyt ja katse oli lampaissa sanoin käskyn "vie" ja "hyvä" kehun. Tällä kertaa tiesin selkeästi, mitä minun piti tehdä ja tähän auttoi se, että kouluttaja esitti rauhassa puutikuilla, mitä tarkoittaa missäkin kohtaa :) Tämä "vie" liikehän ei lampailla ole välttämätön, niitä voi liikuttaa erilaillakin, mutta jos joskus haluaa nautoja paimentaa, niin sitten tämä täytyy osata. 

Toisella kerralla kouluttaja jäi lähtöpaikalle ja me Hessun kanssa tehtiin kahdestaan samaa hommaa. Ajettiin lampaita ympäri aitausta rauhassa. Toisessa päässä kierrettiin pyöröaitaus ja toisessa päässä käännettiin niin, etteivät päässeet pieneen männikköön. Lopetettiin rentoon ja hyvään kohtaan, kun Hessu meni liina löysällä kauniisti.

Aikaisemmin on tempo lampaiden kanssa ollut hurjan paljon nopeampi ja Hessu on työskennellyt irti. On tehty niin päin, että minä olen ensin, sitten lampaat ja sitten Hessu, joka estää lampaiden karkaamisen minun luotani. Tämäkin on sujunut hyvin (varsinkin osaavan kouluttajan kanssa), mutta minulla on ollut vaikeuksia ehtiä oikeaan kohtaan jne. Katsotaan siis miten edetään tällaisella rauhallisemmalla alulla, toisaalta olen kyllä miettinyt sitäkin, että toivottavasti Hessun mielenkiinto säilyy, jos vaan tehdään yhtä ja samaa. Hessuhan osasi jo aika hyvinkin hakea lampaat esim aidan viereltä, mutta toisaalta on erittäin tärkeää saada se maahan juuri silloin kun minä haluan. Alkuun ihmettelin, että miten se oli nyt paljon hankalempaa, vaikka tehtiin hitaammin, mutta sitten tajusin, että Hessuhan on naama eri suuntaan ja se tottelee paljon paremmin, kun ollaan kasvotusten. Hyvä siis treenata näinkin päin. 

Hurjasti paljon siis opittavaa, mutta aika kivaa siltikin. Kouluttaja sanoi, että hän opettaa kaikkia samalla tavalla oli sitten aikeissa hommata lampaita ja tarvitsee oikeasti työkoiraa tai sitten tällaisia enempi harrastajia, kuten me. Toisaalta hän ei tiennyt, että minulla on kyllä ollut lampaidenkin hommaaminen mielessä, jos vaikka joskus ;)

Ensi viikolla ei päästä paimentamaan, mutta sitten seuraavalle viikolle onkin aika varattuna :)