Minulla oli mahdollisuus päästä Frodon kanssa mukaan taitavan tokokouluttajan ja kisaajan pieneen koulutusryhmään. Meitä on kolme koirakkoa ja käymme treeneissä noin kuukauden välein.

Eilen olimme Frodon kanssa mukana ensimmäistä kertaa ja meitä oli paikalla kaksi koirakkoa. Kenttä oli nurmipohjainen ja onneksi sieltä löytyi valotkin, sillä lopettelimme vasta hiukan iltayhdeksän jälkeen.

Frodon treenit aloitettiin ruudulla. Näytin ensin miten olemme tehneet ja sitten ohjaajan neuvot. Minulta ehdottomasti käsimerkki pois, pelkkä "ruutu" käsky riittää. Koiraa ei koskaan pyydetä tulemaan takaisin ohjaajan luokse, jos se lähtee väärään suuntaan. Kouluttaja huomautti, että Frodolle on se paikka ruudussa vielä kovin epäselvä. Siispä käänsimme koko treenin "toisinpäin". Frodo jätettiin istumaan merkille ja minä menin ruutuun. Käskyllä ruutu Frodo lähti tulemaan täysiä ja minun hommani oli pysäyttää se oikeaan kohtaan. Kolme kertaa meni "pitkäksi", kunnes kouluttaja neuvoi hyvän keinon, Frodon tullessa täysillä levitin kädet ja kas, Frodo hidasti ja tuli kauniisti oikeaan paikkaan. Toistettiin näitä. Sitten tehtiin taas "oikein päin" ja kun lähetän Frodon "ruutu" käskyllä sanon "hyvä" kun on oikeassa paikassa ja sitten palkka lentää Frodon taakse ruudun yli. Saatiin tämä jo niin hyvälle mallille, että ihan täydeltä matkalta Frodo juoksi ruutuun ja kun sanoin "hyvä" sen pää nousi ja se oli tarkkana ja sitten palkka. Tähän täytyy vaan ottaa tennispallo, jotta saan palkan varmasti lentämään Frodon yli. Voin "hyvä" -käsyn jälkeen edetä niin lähelle että varmasti saan heitettyä oikein. Eipä ole Frodo aikoihin treenannut näin innoissaan ruutua :) Läksyksi siis ruutuun lähetyksiä eri suunnista, "hyvä" käsky kun oikeassa kohdassa ja silloin Frodon on nostettava pää ja katsottava tarkkana minua ja sitten palkka heitetään Frodon taakse. Tätä kun jatketaan, niin Frodolla ei ole mitään tarvetta lähteä tulemaan minua kohden, koska se vaan odottaa sitä palkkaa. Muistettava treenata usein myös niin, että jätän Frodon istumaan merkille ja käyn näyttämässä ruudussa kohdan mihin sen haluan. Ainoastaan harvoin sellaista treeniä, että lelu valmiina ruudun takana.

Sitten pureuduttiin meidän vaikeaan liikkeeseen, eli kaukokäskyihin. Uutena palkkaamistapana namin heittäminen Frodon yli (tämä siis suht. läheltä tehtäessä). Tällöin se ei poikita sen takana olevan lelun takia. Otettiin nyt ohjelmaan opettaa Frodolle kaukokäskyt ihan alusta niin, että takapää ei liiku. Läksynä meillä nyt seiso - istu -liike. Avustan ihan vieressä tarvittaessa kädellä, jotta saadaan se teknisesti oikein. Muut vaihdot meneekin teknisesti oikein. Tätä seiso - istu yritetään ottaa nyt lähes päivittäin.

Luoksetulotreeniin (luoksetulossa ongelmaa siinä seisomaan pysähtymisessä). Alkuaikojen pallotreeni mukaan, eli kun Frodo lähtee juoksemaan luokse heitänkin sen taakse pallon  (minullahan käskynä on käsimerkki). Tätä otetaan siis ihan erillisenä ihan missä tahansa. Tällä saadaan vahvistettua sitä käsiliikettä ilman että Frodo ennakoi. Läksyksi myös sellaista treeniä, että Frodo jätetään istumaan tai makaamaan, sitten käsky "tänne" minä olen ihan ilmeettömänä ja vasta kun Frodo on tullut luokse valtaisat leikit. Hyvä palkka ja leikit siitä huolimatta vaikka tulisi hiipien tai pysähtyisi ennkoimaan välillä. En saa avustaa Frodoa innostamalla yms. Jos Frodo jää seisomaan sanon vain normaalilla äänellä "tänne" ja palkka vasta kun on tullut. Näitä suoria luoksetuloja paljon. Varsinaisena kisamaisena luoksetulotreeninä ei treenata ennakoimisen takia.

Tavallisissa treeneissä tulisi muistaa aloittaa liikkeet aina kisamaisesti (vaikka palkkaisinkin välillä). Frodon tapaisen koiran kanssa on tärkeä, että treenit tehdään hyvin kisamaisiksi. Kentälle tullaan ja treenataan määrätietoisesti (palkataan välillä tai sitten ei). Kentälle ei jäädä höpöttämään vaan koira viedään treenin jälkeen autoon.