Jos on otsikon lausahdukseen uskominen, niin TOKO ei ole todellakaan mun ja Hessun laji :(

Tänään siis Hessun kanssa lähdettiin aamutuimaan Vihtiin tokokokeisiin. Tuomarina oli Ossi Harjula. Paikka oli todella kiva ja kerrankin järjestäjät olivat ihan nähneet vaivaa ja rakentaneet kehään erikseen sisään ja ulostuloaukot ja kentälle myös kuljettiin eri reittejä. Eipä kenenkään tarvinnut miettiä törmäyksiä. Tässä pari kuvaa koepaikasta ennen meidän vuoroa. 

WP_20140913_001-normal.jpg

WP_20140913_002-normal.jpg

Kuvassa Hessu vielä autossa odottamassa, että jotain tapahtuisi.

WP_20140913_003-normal.jpg

Sitten niihin meidän mahtaviin pisteisiin ja epätoivoisiin selityksiin. Liikkeet tehtiin normaalijärjestyksessä ja yhdessä osassa. 

1. Paikalla makaaminen = 10, Paikkamakuuseen mentäessä pientä levottomuutta, johtuen ehkä viereisen koiran pyörimisestä ja haahuiluista ja omistajan kiivaista käskyistä. Hebe istui perusasennossa kuin tatti :) Itse liike oli hyvä, mutta erityisen tyytväinen olen kehästä poistumiseen. Muut palkkasivat koiriaan ja ne vähän juoksivatkin, mutta Hepsula seurasi tarkkana minua "seu" käskyllä ja palkkauskehut vasta kehänauhan ulkopuolella. Tämä on se liike mitä aina eniten jännitän ja se meni kyllä hienosti siirtymisineen ja odotteluineen kaikkineen :)

2. Seuraaminen taluttimetta = 9, Oikein hyvää seuraamista, ihmettelin mihin oli edistäminen kadonnut? Olisiko ne perusasentotreenit auttaneet. Käännökset Hepsula teki huolella. Piste taisi mennä juoksuun lähdön yhdestä korkeasta pomppuloikasta. Tyytyväinen olin ja seuraaminen tuntui hyvältä. 

3. Istumisen seuraamisen yhteydessä = 9, Täpäkästi meni kuten treeneissäkin, minä kuitenkin varmistin pienellä kulmien alta kurkkauksella. Tuomari sanoi heti, että et tainnut luottaa koiraan, kun vähän varmistelit, siitä meni piste. 

4. Luoksetulo = 5, Plääh, ei opita tätä koskaan Hessu pysähtyi seisomaan vasta toisella käskyllä ja maahan menossakin taisin antaa jonkun toisenkin avun, kun oli tosi tahmea maahanmeno. Oli minusta huono, enkä olisi itse ehkä antanut edes tuota vitosta. Tuli kyllä reippaalla laukalla kaikki välit ja suora hyvä perusasento. 

5. Ruutu = 0, Toinen Plääh, ei ikinä uskoisi, että ollaan oikeasti panostettu ruudun treenaamiseen. Mä en tiedä enää mitä pitäisi tehdä. Kokeessa Hessu ei "ruu" sanalla löytänyt ruutua (oli ihan kentän takareunalla ja siellä oli jokin aita ja tavaraa takana) ja sitten käskystä lähti ihan väärään suuntaan luoksetulotötterölle. Sainhan minä sen sieltä sitten ehkä kymmenellä käskyllä sinne ruutuunkin, mutta ei paljon auta. Lopetettiin liike siihen kun makasi ruudussa ja kutsuin sieltä sitten pois. 

6. Noutaminen esteen yli hypäten = 6, Hyppynoudossa meillä käy AINA jotain..grrr! Tällä kertaa Hessu kompastui ihan esteen takana ja siltä putosi kapula suusta. Otti kyllä heti kapulan takaisin suuhun, ponnisti siitä ihan, ihan esteen vierestä hienosti ja hyppäsi osumatta esteeseen ja hyvä luovutus. Tuomari sanoi, että hienosti koira korjasi ja ihmetteli miten se pystyi hyppäämään tuollaisen loikan ihan siitä esteen vierestä. 

7. Metallinouto = 6, Siis meidän tähänasti aina kiitettävä liike meni ihan mönkään. Alku ok, mutta Hessu kapulalle päästyään NUOLI ja nuuhki sitä kapulaa, yritti ottaa suuhun...mutta ei millään voinut. Lopulta annoin toisen "nouto" käskyn ja sitten otti suuhun ja toi ihan reippaasti. Siinä oli selvästi joko herkullisen makuiset edellisen koiran kuolat tai sitten tosi pahat (heh). 

8. Tunnari = 6, Tämä olisi mennyt kyllä kiitettävästi, ellei meidän jälkeen vuoroaan odottava koiranohjaaja olisi päättänyt siinä ihan meidän takana olevan teltan takana vinguttaa ja heitellä palloa koiralleen.  Tokihan pitäisi VOI -luokan koiran kestää häiriöt, mutta olis kyllä voinut olla vinguttamattakin (taisi sitten joku järjestäjistä käydä meidän vuoron jälkeen sanomassakin, että ei saa tulla noin lähelle vinguttamaan, mutta eipä se meitä enää auttanut). Hessu siis oli koko tunnareiden laiton ajan istumassa kyllä, mutta pää kääntyneenä ihan taaksepäin. Kun annoin "oma" käskyn se vasta havahtui (ja silloin kuului taas vingutus, joten Hessu otti jo puoli askelta kohden sitä telttaa). Sitten sanoin oikein täpäkästi ja kovalla äänellä "HESSU, oma". Sitten lähti ja toi hienosti suoraan sen oman.

9. Kauko-ohjaus= 0, No niin vinkuminen ja töminä siellä teltan takana jatkui (ja tämä liike tehtiin tietysti myös siinä toisella puolella telttaa) ja Hessu jäi taas makaamaa pää taakse kääntyneenä. Taisi nousta seisomaan ekalla, mutta sitten taas kuului "kviik" ja pää kääntyi taakse ja vaati kaksi  käskyä, että teki seuraavan vaihdon. Pari vaihtoa taisi olla ihan ok, mutta sitten taas kyttäsi sitä hiton vinkumista ja vaati viimeiseen makaamiseen kaksi käskyä.  Meidän treeneissä (sikäli mikäli jaksetaan hirveesti treenata) ruvetaan nyt kuitenkin varmuuden vuoksi vinguttelemaan oikein urakalla ja piilossa, jolloin se on kaksinverroin jännittävämpää ainakin Hessun mielestä. 

10. Kokonaisvaikutus = 7, Ei tainnut tuomari kommentoida sen kummemmin.

Kokonaispisteet 180 eikä tulosta vieläkään. Nyt täytyy miettiä, että ruvetaanko Hessun kanssa vaan ihan kotikoiriksi, vai jaksettaisiinko vielä vääntää tokoa. Tuomari oli kyllä tosi mukava, sen kanssa lopuksi katsottiin Hessun kilpailukirjaa ja todettiin, että kuitenkin taas pari pistettä enemmän kuin edelliskerralla...heh :)