En ole ehtinyt blogia päivittämään, mutta ollaan kyllä treenattu :)

Torstaina oli Hessun tokokurssin viimeiset treenit. Meitä oli vikoissa treeneissä vain kolme paikalla, mutta ohjaajan oma koira oli mukana esim. paikkamakuussa, niin saatiin kunnon rivi. Aloitettiin luoksepäästävyydellä, joka meni Hessun kanssa ihan loistavasti! Palkkasin nameilla harvemmin kuin edellisellä kerralla, mutta käytin suullisia kehuja. Ensimmäisellä kerralla "tuomari" kätteli minut, eikä koskenut koiraan. Toisella kerralla taputti Hessua. Hessu pysyi kauniisti :) Remmi oli Hessulla kiinni, mutta se oli maassa, enkä pitänyt siitä kiinni. Jee, me ollaan opittu jotain, vielä jokin aika sitten Hessu oikein loikkasi "tuomaria" vasten.

Sitten se meidän vaikein, eli paikkamakuu. Alkuun taas sähellystä, kunnes tajusin treenata kuten kotona (tulipa mieleen eiläinkouluttaja koulun opit, eli "ei saa lisätä liikaa kriteereitä kerralla"). No niin, eli namikupin kannen päälle nameja ja kansi maahan. Hessu sen taakse makaaman ja siellähän se pysy. Näinhän me ollaan treenattu ruokakupin kanssa, miksi siis oletin, että se treeneissä osaisi maata ilman...huoh! Hessu siis pysyi paikkamakuurivissä hienosti tämä kansi edessään ;) Palasin Hessun taakse tai suoraan sivulle ja siitä vapautus ruualle. Näitä tein useamman ja meni tosi hyvin. Nyt sitten malttia ja vähitellen vaikeutetaan ja ruvetaan häivyttämään alustaa ja ruokaa. Tuli sellainen toivonkipinä, että ehkä tämäkin nyt tästä....

Jokainen sai sitten valita kolme liikettä meidän kurssin "loppukokeeseen". Hessun kanssa aloitettiin vapaana seuraamisella. Tehtiin pieni matka ja meni mun mielestä tosi hyvin, pientä välihaahuilua lukuunottamatta. Saatiin hyvä treeniehdotus vetäjältä, mitä en ole muistanutkaan (tein viimeksi joskus, kun Milo oli pieni...). Eli Hessu mun sivulle istumaan ja nami mulle nyrkkiin. Hessun pitää namista ja nyrkistä huolimatta katsoa minua silmiin saadakseen sen. Pian Hessu tämän tajusikin ja pystyin jo siirtämään naminyrkin Hessun yli toiselle puolelle, niin että Hessu piti mun silmiin katsekontaktia. Tämä on hyvä treeni, sillä Hessu on kovasti mun naminyrkin perään...

Seuraavana liikkeenä meillä oli hyppy. Tässäkin ollaan edistytty (heh, ihmeellistä, ei olla kyllä treenattu yhtään...). Ilmeisesti tämä on Hessulle niin mieleinen liike. Otin Hessun sivulle perusasentoon ja "hyppy" sanan tukena vielä käsimerkki. Kun Hessu hyppäsi (tähän kohtaan itselle malttia, eli odota, kun Hessu kääntyy minuun päin) ja sitten vasta käsky "seiso" ja nami esteen yli, kun seisoo rauhassa. Loppuun tehtiin sitten vaan vauhtihyppyjä.

Kolmantena liikkeenä luoksetulo. Ekalla kerralla Hebe varasti, mutta seuraava onnistui hyvin ja olen ainakin jotain opettanut paremmin, mitä aikasemmille koirilleni, nimittäin Hessulla on erittäin hyvä ja TIIVIS luoksetulo suoraan eteen.

Muiden suorittaessa tehtiin Heben kanssa noutotreeniä ja muutakin pientä (en muista...)

Lopuksi Hebe ja siskonsa pikku Myy hiukan painivat.

Eilen oli sitten hallitreenit (jee, olin jopa oikeaan kellonaikaan paikalla :) Ennen treenejä tein Milon ja Hessun kanssa pienen remmilenkin lähiympärsitössä.

Milo the man sai ensimmäisen vuoron. Aloitettiin heti hyppynoudoilla (puukapulalla). Oikein hienosti meni. Katsoin nyt etäisyydet paremmin, jolloin Milokin sai omat askeleensa sopimaan paremmin. Jostain syystä sillä on kapulan kanssa ihan valtavan kova vauhti (verrattuna hyppyihin ilman kapulaa). Sitten tehtiin metallinoutoa, johon saatiinkin vauhtia ja parempaa otetta sillä, että kun Milo oli tulossa takaisin kapula suussa, heitin narupallon mun taakse palkaksi. Tällöin Milo puree metallikapulaan tiiviimmin kiinni ja irrottaa vasta kun  on narupallon luona. Kertaalleen otettiin myös luovutus. Tämä liike etenee kyllä kivasti :) Luoksetuloa tötteröillä ja ekalla kerralla seisominen meni TOSI pitkäksi, mutta maahan menee kyllä hyvin. Tein sitten toisen kerran niin, että jäin Miloa lähemmäksi, jolloin sain sen pysähtymään hyvin seisomaan ensimmäiselle tötterölle ja kävin antamassa namin, kun seisoi siellä. Sitten etenin toiseen päähän ja jatkoin liikettä ja Milo meni hienosti maahan seuraavalle tötterölle ja tuli vauhdilla loppumatkankin, palkkasin mun eteen. Tämäkään liike ei siis tunnu toivottomalta.

Sitten otettiin kahteen kertaan "oman" tunnarikapulan noutoa hallin reunalta. Toisella kerralla ei edes juuri pureksinut (jee). Tätä täytyy nyt tehdä omalla pihalla heinikossa, jotta saan sen todella varmaksi. Sitten vasta muut kapulat mukaan.

Kaukoja ei vielä osaa pitkältä, joten otin pariin otteeseen ihan läheltä maasta-seiso (heitin namin palkaksi Milon yli). Nyt täytyy keskittyä tähän. Mun sivulla sujuvat jo kaikki maahan, seiso, istu eri järjestyksessä, mutta täytyy tuota maasta -seiso vielä vahvistella lähempänä (Milo tuppaa poikittamaan jos ahnehdin välimatkaa). Ruutua tehtiin myös ja suoraan ruutuun juoksuja läheltä ja pitkältä. Läheltä myös ruutuun lähetyksiä, käsky "seiso" ja kävin palkkaamassa ja vapauttamassa ruutuun. Milo taitaa jo ruveta hahmottamaan hiukan tuota ruutua. Ainakin kertaalleen kun jäi yksi tassu ruudun ulkopuolelle, niin korjasi itse menemällä ruudun keskelle seisomaan. Paikkamakuuta ei tehty Milon kanssa, kun tällä kertaa otin Hessun siihen.

Hessun treenit sitten. Hiukan Hebe haukkui, kun tultiin halliin, mutta lopetti heti, kun ruvettiin treenaamaan :)

Ensin sivulle tuloja ja pikku pätkiä seuraamista. Hessu on oppinut hyvin jo sen, että kun pysähdyn sen pitää istua ilman eri käskyä. Sitten tehtiin noudon luovutuksia niin, että minä istuin tuolissa ja heitin kapulan maahan ja Hessu toi sen tiiviisti. Alkuun Hessu tuli kyllä tiiviisti, mutta pudotti sitten kapulan mun syliin. Tehtiin pari pitämistreeniä ja lopuksi piti hyvin. Silittelin päästä ja vasta käsyllä sai irrottaa ja namia. Näitä tehtiin useita.

Sitten Hebe meni jo osaavien kanssa paikkamakuuseen. Namipurkin kansi herkkuineen toimi jälleen. Kerran kävelin ihan ajatuksissani ihan toiseen päähän ja silloin Hessu lähti hiipimään mun perään. Tämän jälkeen olin sitten tarkempana ja tehtiin parikin hyvää paikkamakuuta (aivan vieraan koiran vieressä). Minäkin muistin, että treenaan Hessua enkä Miloa. Hyvin Hessu kestää, että palaan sen taakse ja vasta siitä sivulle. Palkkasin joka kerta suoraan maasta (osaa kyllä nousta istumaan, mutta en halua että rupeaa sitä ennakoimaan).

Tehtiin myös pikkumatkoilta luoksetuloja suoraan mun eteen ja kerran Laru piti Hessua kiinni kentän toisessa päässä ja otettiin vauhtiluoksetulo ja vapautus suoraan lelulle.

Hyppyä tehtiin myös trostain tyyliin ja Hebe oli ihan intona. Vielä vähän varmuutta lisää ja voin ruveta vähitellen siirtymään sen sivulle, kun seisoo esteen toisella puolella. Otettiin myös loppuun vauhtihyppyjä :) Hessu on kyllä hassu, se välillä loikkaa kuin kenguru ihan tasajaloin esteen yli naama virneessä.

Luoksepäästävyys tehtiin myös niin, että minä & Hessu ja toinen koirakko oltiin rivissä ja tuomari kävi tekemässä luoksepäästävyyden. Ensimmäisellä kerralla Hessu yritti lähteä "tuomaria" vastaan, mutta "tuomari" kääntyi pois. Toisella kerralla hyvin ja kolmannella kerralla Hessu kesti ihan hyvin pienen silityksenkin.

Hiukan Hessu ehkä oli kiihtyneempi, kun pitkästä aikaa treenattiin hallissa. Hyvin se kuitenkin keskittyy treenaamiseen. Ei yrittänyt karata kenenkään luokse tms. Lopuksi Hebe sai leikkia pihalla Eetun ja Pepin kanssa (ei kyllä hirveästi jaksanut).

Tänään olisi taas Hessulla treeniä ja leikkiä collien ja malamuuttien kanssa :)