Viikon aikana ollaan Hessun kanssa treenailtu vieraissa paikoissa paikkamakuuta, hiukan seuraamista ja läheltä luoksetuloja. Hienosti on mennyt. Hessun kanssa on edelleen erittäin helppo kulkea, kun se ei hauku eikä räyhää muille koirille eikä ihmisille ;)

Torstaina olin Amiedussa kuuntelemassa Dr. Sophia Yinin pitämät kaksi luentoa. Aiheina:

- Inter Dog aggression: When Dogs in the Same Household Fight

- Behavior Modification for Fear Aggressive Dogs: Fear of Dogs

Tykkäsin kovasti, hyvä ja selkeä luennoitsija. Sain myös hyviä ideoita omille koirille. Harmittaa, että en pystynyt osallistumaan myös perjantaipäivään, jolloin hänellä oli aiheena kissat ja myös erilaiset kissojen käyttäytymisongelmat. Ostin myös hänen "Perfect Puppy in 7 days: How to Start Your Puppy Off Right" -kirjan. Olen nyt noin puolessa välissä ja tykkään kovasti, hän myös luennolla näytti kirjaan littyviä videoita ja selitti asioita lisää. Niin ja torstaina oli aivan ihana nähdä PALJON tuttuja ja puolituttuja ;)

Eilen ennen hallitreeniä Milon ja Hessun kanssa remmilenkki läheisellä tiellä. Olin kyllä positiivisesti yllättynyt, kun vastaan tuli haukkuva lapinkoira (tai ainakin sen näköinen) omistajineen, niin Hessu ei tainnut edes vilkaisti (haisteli vaan tienposkea). Milon tunsin jännittyvän ja sillä oli pää pystyssä, mutta remmi LÖYSÄLLÄ eikä pihahdukstakaan kuulunut mun koirista (YES). Harmittaa, että ei ollut mitään palkkaa mukana, muuta kuin suulliset kehut ja taputukset.

Milo pääsi jälleen itse treeneihin ensiksi (Hessu kakaralle, kun pitää välillä opettaa malttamista ja odotteluakin). Hetken Hessu protestoi haukkumalla, mutta sitten oli autossa ihan hiljaa.

Ensin Milollen nelisen kertaa hyppynoutoa puukapulalla. Eipä siinä mitään, kyllä se sen osaa. Jollain kerralla hyppäsi hiukan laiskasti mennen tullen ja koski esteeseen, mutta muuten hyvät hypyt, noudot ja luovutukset. Välillä hirvittää, kun sen vauhti on aikamoinen, että miten se saa askeleensa sovitettua ennen hyppyä, mutta eiköhän se osaa.

Luoksetuloa ei nyt hinkattu (kuten viimeksi) ja tein vain kertaalleen VOI -kisamittaisella matkalla (tötteröineen) niin, että jätin Milolle takapalkan ja Milon makaamaan. Etenin aivan toiseen päähän ja sitten kutsu "tänne", "seiso", "tänne" ja "maahan". Siitä sitten vapautus takapalkalle. Todella loistavat pysähdykset, joskin seistessä se jää vähän vinoon, mutta ei haittaa kunhan pysähtyy kuin seinään ;) Tätä ei sitten tehty enempää.

Metallinoutoa kaksi kertaa luovutuksen kanssa ja kaksi kertaa vapautus narupallolle mun taakse. Kyllä se tänkin jo osaa ;)

Sitten tehtiin ruutua. Ensimmäisellä kerralla vapautus ruudussa olevalle lelulle ja sen jälkeen niin, että jätin Milon istumaan toiseen reunaan hallia (noin 20 metriä) ja kävin näyttämässä kädellä ruudun keskelle. Sitten palasin Milon luo ja lähetys ruutuun. Sitten käsky "seiso" ja kävelin palkaamaan namilla, kun seisoi ruudun keskellä. Näitä eri matkoilla ja välillä käskin myös maahan. Läheltä myös ilman keskikohdan näyttämistä ja hyvin meni. Loppuun vielä mahdollisimman pitkältä ruutuun juoksu lelulle. Ensi kerralla voisi jo kokeilla liikkeen loppuosaakin vaikka ihan erillisenä. Milo on nyt selvästi hahmottanut ruudun ja tötteröt.

Tähän väliin taisi olla paikkamakuu ja siellähän se Milo makasi (ei mennyt lonkka-asentoon) koko sen ajan kun olin piilossa (ei katsottu aikaa).

Sitten kohokohta. Eli treenattiin tunnaria ja Milo sai ensin kolme kertaa hakea "oman" todella vaikeisiin paikkoihin piilotettuna. Milo joutui pujottelemaan agiesteiden välissä ym. etsiessään. Välillä meni pitkäkin aika, mutta aina löytyi. Sitten kaadoin kasan tunnareita maahan ja piilotin sen oma viereisen esteen taakse noin puolen metrin päähän muusta läjästä. Milohan ryntäsi kapuloille ja haisteli ja haisteli ja haisteli (olin ihan varma, että se kohta tuo vaan siitä jonkun...kuten aikaisemmin). Mutta ei, vaan Milo lopulta löysi sen oman siitä läheltä piilosta (JEE). Tämän jälkeen vein oman muiden sekaan ja taas Milo ryntäsi paikalle ja edelleen malttoi rauhassa haistella ja haistella ja toi oman. JEE, ehkä se nyt oppii tämänkin :) Palkaksi narupalloilua.

Loppuun tehtiin vielä kaukoja. Tuppasi tulemaan eteen seisomisen yhteydessä. Sain kyllä loppuun myös pari sellaista, että ei edennyt, mutta oli vaikeaa. Milo nyt selvästi sekottaa istumista ja seisomista. Yrittää sitten tarjota molempia vuorotellen. Mutta eiköhän tuo vähitellen. Viimeinen maasta - seiso oli hieno.

Sitten Milon kanssa leikkiä ja koiran vaihto.

Hessu ei tällä kertaa haukkunut laisinkaan, kun tultiin halliin sisään (vaikka häiriötä enempi kuin yleensä). Meitähän oli kolme koirakkoa meidän puolella ja toisella puolella enempi. Lisäksi, kun halliin on tulossa kisat, mittailivat järjestäjät myös siellä meidän puolella. Hyvät häiriöt siis ;) Niin ja toista kertaa Hessu oli koko treenin irti.

Ensin istuin tuolilla ja puukapulan maasta noutoja, pitämistä ja luovutusta. Ihan hyvin. Tämän jälkeen metallikapulan pitämistä. Hyvin se jo pitää, kohta voisi vaatia jo senkin nostamista maasta.

Sitten taidettiin ottaa paria perusasntoa ja seuraamisia. Ihan ok. Treenattiin myös taaksepäin seuraamista. Ajattelin opettaa tämän jo Hessulle ajoissa nyt samoihin aikoihin, kun opetan Milollekin. Hessu menee selvästi letkeämmin kuin "jäykkis" Milo.

Hypyt meni Hebellä ihan ok ja kahteen kertaan kiersin esteen vierestä Hessun vierelle kun seisoi. Otettiin myös ihan vauhtihyppyjä, jotta saadaan ilmavuutta ja etäisyyttä. Oli taas kivaa, kun se niin tykkää loikkia.

Paikkamakuuta myös Pepin ja Eetun kanssa (tai Eetu taisi istua). Ensimmäinen kerta hieno. Toisella kerralla lähti hiippailemaan mun perään, kun menin esteen taakse. Tämän jälkeen lähti vielä toisenkin kerran, mutta sitten helpotin niin, että saatiin kolme varmaa ja hyvää paikkamakuuta. Namit oli edelleen Hessun edessä.

Luoksetulojakin tehtiin ja Hessulle tuntui olevan tosi vaikeaa jäädä istumaan, mutta saatiin lopulta pari onnistunutta ja sitten tein niitä missä palasinkin sen vierelle ja palkkasin sinne. Näitä täytyy nyt muistaa tehdä koton, ilman että kutsun yhtään luokse.

Seisoo tosi hyvin, kun heitän esim. harhanamin pitkälle ja kun tulee kovaa takaisin niin "seiso" käskyllä ja käsimerkillä pysähtyy kuin seinään. Palkaksi heitin namin sen taakse. Sivulle seisomisessa ollaan edelleen siinä vaiheessa, että käännyn sen eteen samalla, kun annan "seiso" käskyn. Tässä pitäisi nyt edetä. Täytyy tehdä suunnitelma.

Olen ylpeä, Hessu ei karannut toisten koirien luokse kertaakaan ei edes silloin kun vapautin sen esimerkiksi lelulle. Kiva, että sen kanssa on helppo treenata. Lopuksi vaan leikittin ja vähän Hessu sai leikkiä myös Peppi -koiran kanssa (kylläkin kiinni ollessaan).

Puoli tuntia per koira on juuri sopiva aika! Täytyy tässä joku kerta ottaa jomman kumman tilalle Frodo vähän pujottelemaan keppejä. Frodo on kyllä ollut yllättävänkin hyvässä ja letkeässä kunnossa, hyvä niin :)

Huomenna taas ratsastamaan.