Keskiviikkona ajeltiin Hessun kanssa Seutulaan paimennusoppiin ekaa kertaa Hessun sairasloman jälkeen. Tällä kertaa ei opettajana ollut Aino Pikkusaari vaan hänen miehensä. Molemmilla on kyllä erittäin miellyttävä ja rauhallinen tyyli ohjaajana. 

Ensimmäisellä kerralla tehtiin Hessun kanssa edelleen "Aja" -treeniä liinassa. Nyt tuntui, että Hessua ei enää se liina häirinnyt. Alkuun kyllä taas maistui lampaan papanat, mutta vähemmän mitä edellisellä kerralla. Pari kolme kertaa jouduin käskemään Hessun maahan (kun kiihdytti liikaa vauhtia). Hessu tottelikin nyt joka kerta viimeistään toisella käskyllä ja heti maahanmenon jälkeen palkaksi "Aja" käsky ja takaisin hommiin. Tuntui, että Hessu jo ymmärtää, mitä "Aja" tarkoittaa, ainakin lähti määrätietoisesti hommiin sen kuultuaan. Lopetettiin hyvään kohtaan, kun teki innoissaan töitä.

Toisella kerralla oli pyöröaitaukseen siirretty Hessulle valmiiksi kolme lammasta. Opettaja näytti Hessun kanssa, miten siellä treenataan. Ensin hiukan aikaa Hessu liinassa ja sitten irti. Tarkoituksena oli, että Hessu huomioi ohjaajan (eikä vain lampaita). Eli Hessu toimii kuten ohjaaja haluaa, ei miten se itse haluaisi. Vähän Hessua alkuun oudoksutti vieras ohjaaja, mutta hienosti Hessu kaarsi lampaita molempiin suuntiin (välillä taisi vähän ahdistaa pieni aitaus ja korkeat aidat ja Hessu kuikuili pois aitauksesta). Minultakin Hessu kävi välillä "kysymässä neuvoa", mutta koska olin vain hiljaa paikallaan, jatkoi työskentelyä opettajan kanssa. Eipä tarvinnut Hessulle ääntä korottaa, hyvin toimi vartalon avuilla. Jos Hessu innostui syöksähtämään liian lähelle lampaita, perääntyi se kuuliaisesti pienestä huomautuksesta. Tämä on hyvää treeniä myös sen lisäksi, että koira oppii kuuntelemaan ohjaajaansa (sen ei ole mahdollista puuhata pienessä tilassa omiaan), niin tottuu myös paimennuskeppiin joka ohjaajalla on kädessä. Opettaja näytti myös pariin kertaan, miten Hessu pysäytetään (minulla on ollut sen kanssa joskus ongelmia). Nyt Hessu pysähtyi heti hienosti. Hessu toimi kaiken kaikkiaan hienosti osaavan ohjaajan kanssa, vaikka ei vielä osaa mitään käskyjä ja vähän sitä jännitti uusi tilanne. Pyöröaitauksessa se ei kerinnyt edes syömään pipanoita. 

Väsynyt oli koiruus, kun päästiin kotiin. Ensi viikolla jälleen paimentamaan ja päätin ostaa 10 paimennuskertaa lisää ja katsoa nyt loppuun asti, että syttyykö se Hessu oikeasti paimentamiseen. Ainakaan vielä, ei Hessun häntä laske, kuten paimennukseen syttyneillä bortsuilla. Kovin on kyllä innoissaan ja tohkeissaan  :)