Eilen aamulla tokoiltiin Hessun kanssa kahdestaan. Aloitettiin taas kierto, pysä, nouto ja hyppy -liikkeellä. Ensin tehtiin seisomisella, sitten maahan menolla ja vikaksi istumsiella (tarvitsi istumiseen kaksi käskyä). Pari kertaa välissä pelkkää kiertoa, lopuksi vielä istumisella uudelleen, mutta eri puoli (nyt istui ekasta käskystä). Hessu osasi huippuhyvin, ei yhtään väärää suuntaa, kapuloille varastamista tei esteen kiertoa. Tykätään kyllä molemmat tästä liikkeestä :)

Sitten tehtiin luoksetuloa. Alkuun kertaalleen niin, että palasinkin palkkaamaan maahan nameilla. Sitten tehtiin koko liike takapalkalla, molemmat pysät, sivulle asti ja siitä vapautus namin jälkeen lelulle. Tosi hienosti. Sitten vielä uudestaan ilman takapalkkaa ja taas tosi hienosti (nyt lelupalkka minulta). Loppuun vielä niin, että palasin (toisessa päässä hallia hetken seistyäni) Hessun vierelle syötin nameja ja maasta vapautus. Hienot pysät, hyvä vauhti eikä peffan heilumista. Selvästi on auttanut sellainen treeni, että palaankin välillä palkkaamaan. Välillä palaan puolen metrin jälkeen, kahden metrin jälkeen, kolmen jne tai sitten vasta sieltä toisesta päästä. Yllättävää oli kyllä, että teki niin hyvät stopit.

Ohjattua noutoa Hessulle sopivalla reseptillä, missä ensin lähetys pelkälle merkille, mistä namia. Sitten liike kokonaisena ja siihen heti perään vielä lähetys merkille, missä vasta lelupalkka. Hessu on tällä mallilla ruvennut noteeraamaan merkkiä paljon paremmin. Suunnat ja noudot hienot, niissä ei mitään epäselvää :)

Ruutua tehtiin vain pariin kertaan niin, että jätin Hessun seisomaan (merkitön merkki -kohtaan) ja lähetin itse vasemmalta ja välillä oikealta ruutuun. Välillä ruudussa valmis palkka ja välillä pysäytin seisomaan ja menin palkkaamaan ruutuun. Tehtiin myös eteen lähetyksiä. Merkitön merkki on kyllä hiukan hankala...niin ja pitänee muistaa treenata myös niitä ruudusta kutsuja (ei olla taidettu kesän jälkeen hirveesti tehdä).

Tunnari kahteen kertaan. Ekalla otti väärän suuhun, mutta pudotti heti ja etsi oikean jonka toi. Tehtiin vielä kaksi kertaa uudelleen ja nämä oli molemmat hyvät (vaihdettiin välillä suuntaa ja etäisyyttä). 

Peruutus oli erittäin hienoa (laitoin sekä etu- että takapalkan) ja Hessu peruutti aivan loistavasti suoraan :) Lopuksi leikin Hessun kanssa kahta narupalloa hyödyntäen :)

Tänään oli siten Mannerin Ninan treenit ja taas meillä Hessun kanssa kaksi vuoroa peräkkäin (luksusta)! 

Aloitettiin Z:lla jossa meillä oli Hessun kanssa ollut läksyjä. Ensin niin, että ekan pysän jälkeen otin Hessun seuraamaan mukaan, kun olin sen pään kohdalla ja tokan pysän jälkeen en ollenkaan (palkka tästä kun pysyi hienosti). Hessu teki tosi hienosti, hyvät pysät eikä edes yrittänyt ennakoida seuraamisessa. Minun piti kiinnittää huomiota vartaloapuihin ja tehtiin vielä uudelleen niin, että kaksi ekaa vaihtoa kisamaisesti ja kolmas (joka oli seisominen) taas niin, että en ottanutkaan Hessua mukaan seuraamiseen. Hyvin Hessu taas osasi, joskin kun nyt osasin itse tehdä ilman varatalo-apuja oli Hessun vaihdot hiukan hitaampia. Nyt vaan minun oltava tarkkana näidän omien vartaloapujeni kanssa ja muistaa treenata sekaisin myös näitä, missä Hessua ei otetakaan mukaan seuraamiseen vaikka kävelen ohitse. Vaihdot meni Hessulla hienosti joka kerta oikein. 

Sitten tehttin merkitöntä merkkiä, mistä meille tulikin läksyjä. Pariin kertaan alkuun niin, että lähetin Hessun eteen ja kun meni suoraan, niin Nina heitti oviaukosta yllättäen pallon palkaksi. Hessu kyllä yritti pariin kertaan kaartaa suoraan ruutuun, mistä kutsuttiin pois ja yritettiin uudelleen. Tämän jälkeen tehtiin niin, että laitettiin kaksi Hessun narupalloa näkyvästi toiseen päähän kenttää noin 5 metrin päähän toisistaan, myös ruutu oli häiriönä. Hessun piti mennä sille pallolle, minne minun rintamasuuntani osoitti. Oikean puoleinen pallo oli helpompi ja se taisi mennä joka kerta oikein (yleensä seinän vieressä onkin helpompi edetä suoraan). Keskimmäinen pallo oli vaikea ja Hessu yritti mennä ruutuun ja väärällekin pallolle. Lopulta sitten Hessukin keskittyi ja sain sen menemään "eteen" suoraan juuri sille pallolle kun halusin. Tämä treeni siis meille läksyksi. Hessun täytyy olla tarkkana minun rintamasuunnan kanssa siinä etenemisessä (ja vasta kun olen varma, että se katsoo suoraan eteenpäin voin sitä kehua siitä katsomisesta ja sitten lähettää "eteen" käskyllä). Välillä siis monta lelua ja välillä ei lainkaan leluja. Matkaa oltava reilusti yli se kokeen 10 metriä. Tässä onkin treenattavaa (mielellään myös ruutuja ympärille häiriöksi).

Itse ruudussa treenattiin sitä oikeaa paikkaa (ruudun aivan takaosa ja keskellä siellä). Hessu jätetään pidemmälle ja minä käyn näyttämässä paikan ja peruutan ruudusta pois jääden siihen sivummalle ja sitten Hessu lähetetään ruutuun (narupallo ei saa olla näkyvillä). Ensin kehu, kun on oikeassa paikassa ja sitten palkka. Välillä myös ilman näyttöä. Nyt siis treenataan vain sitä paikkaa ennenkuin otetaan seiso- ja maahan -käskyt taas mukaan. Hessu teki pari kertaa todella hienosti ja jo vähän tarjosikin sitä seisomista oikeassa kohdassa. Jos Hessu menee väärään kohtaan ruutua, täytyy minun malttaa odottaa, että se tarjoaa oikeaa paikkaa (ennenkuin rupean käskyttämään uusiksi). 

Tunnari tehtiin koemaisesti (häiriönä oli muovipusseja, törppöjä jne.) Hessu etsi superhienosti ja heti kun löysi oma, toi sen vauhdilla. Ainoastaan luovutuksessa pientä pureskelua.

Lopuksi jumpattiin vielä kaukoja. Onnistuneesta vaihdosta Nina heitti pallon taakse palkaksi. Pariin kertaan Hessu teki seiso-maahan ja seiso-istu vanhalla väärällä tekniikalla (tätä tekee usein väsyneenä). Saatiin kuitenkin helpotettua niin, että siirsi painon taakse ja vaihdot onnistuivat. Treenattava vaikeampia silloin, kun Hessu pirteä ja väsyneenä helpotettuna. 

Lopuksi taas Hessulle pallon heittelyä, kun keräsin meidän kamat pois. Olipa huippukivat treenit :)

Illalla sitten ratsastamaan :) :)