Eilen olin Milon kanssa EPK:n vetäjien tottistreeneissä Luukissa. Meitä oli paikalla viisi koirakkoa. Ensin käveltiin peräkanaa Luukin kentälle ja sitten kaikki riviin perusasentoon. Odoteltiin rauhassa, että sekä koirat että ohjaajat rentoutuivat. Sitten ilmoittautuminen kisatyyliin ja siitä siirryttiin mikrosirun "tarkastukseen" ja sitten taas riviin perusasentoon.

Alussa taas oltiin hetki perusasennossa, kunnes Miska totesi, että nyt on sekä koirat että ohjaajat tarpeeksi rentoina. Aloiteltiin niin, että jokainen koirakko vuoron perään pujotteli edestakaisin koko rivin. Tämä vielä uudelleenkin. Muut saivat joko istua tai maata, mutta pujottelijaa ei saanut häiritä. Milo oli ensimmäisen kierroksen maassa ja siinä ei mitään ongelmaa. Toisen kierroksen pidin sen istumassa, muuten hyvä mutta pari kertaa yritti nousta seisomaan. Milo kyllä oli ihan hiljaa eikä haastanut ketään. Todella hyvää taas teki tämä siedätystreeni Milotukselle ja mulle. Yritin olla mahdollisimman rentona, kun Milon kanssa pujoteltiin ja remmi oli löysällä.

Sitten itse treeneihin. Milon kanssa aloiteltiin eteentulemis -treenillä, kun meillä on ollut ongelmana se, että Milo pyyhältää suoraan sivulle tai pomppaa mua päin. Jätin Milon istumaan reilun metrin päähän ja siitä hillitty käsky "tänne" (minulla kädet sivuilla ja kaikki lelut sekä namit piilossa). Kun tuli kaunniisti eteen hillitty kehuminen "hyvä" ja namia. Tätä toistettiin kymmenisen kertaa ja heti kun tajusin käskyttää ja kehua hillitymminen rupesi menemään hienosti. Nyt täytyy muistaa tehdä tätä säännöllisesti ja vähitellen kasvattaa välimatkaa. Pitkissä luoksetuloissa palkkaan toistaseksi suoraan lelulla mun taakse, eikä vielä oteta tätä eteentuloa mukaan.

Henkilöryhmä meni Milolta hyvin. Tehtiin pariin otteeseen ja lopuksi palkkasin keskellä henkilöryhmää suoraan seuraamisesta.

Sitten treenattiin hyppyä. Milohan osaa tokoesteen (eli säkäkorkeudeltaan). Nyt nostettiin korkeutta vähitellen ja estettiin Milon mahdollisuus kiertää este. Lopulta sujui korkeampi este hienosti niin, että heitin Milon lelun esteen yli ja sitten käsky "hyppy" ja "nouto" ja avustin niin, että siirryin ihan esteen eteen ja taputin estettä sanoen "täältä" ja niin Milo hyppäsi hienosti myös takaisin. Parin onnistumisen jälkeen lopetettiin. Milolla oli myös laudat ennen ja jälkeen esteen, jotta saatiin se ponnistamaan paremmin eikä enään koskenut esteeseen. Kunhan mennään Talin huipulle treenaamaan saadaan otettua paremmin tätä hyppyä, kun sitä estettä voi korottaa lauta kerrallaan. Hyvälle mallille kuitenkin tämäkin.

Loppuun Milolle vielä eteenmeno. Ekalla kerralla meni muuten hienosti, mutta ei löytänyt leluaan sieltä kentän päästä. Otettiin sitten vielä uusiksi ja nyt löytyi lelukin. Heittelin lelua vielä hiukan Milolle.

Sitten laitoin Milon paikallamakuuseen, kun seuraava koirakko aloitti. Milo oli irti ja minä noin puolessa välissä kisamatkaa. Seisoin sivuttain niin sain pidettyä paremmin Miloa silmällä. Milon paikallamakuun aikana ammuttiin nelisen kertaa, mutta Miloa se ei haitannut. Lopulta kävin vapauttamassa Milon ja palkkasin nameilla maahan.

Tehtiin sitten vielä pientä seuraamista ja noutotreeniä. Yllättävän hyvin Milo oli purematta kapulaa. Tehtiin myös sellaista treeniä, että minä istuin repputuolilla ja laitoin kapulan maahan. Milolle käsky "nouto" ja se toi kapulan tiiviistii minulle syliin ja piti kunnes käsky "irti" ja namipalkka.

Olin kyllä tosi tyytyväinen treeneihin, liekö ensimmäiset Milon tottikset kun Milo ei kertaakaan räyhää, hauku, tuijota tai riuhdo muita koiria kohti. Ihan mahtavaa Hymy Myöskin treenipaikalle mentäessä ja palatessa autoille ohitettiin toisia koiria ihan läheltäkin eikä Milo sanonut silloinkaan mitään (jee). Luukin koira-aitauksessakin oli isoja koiria, jotka juoksivat aidan reunaa, mutta ei Milo niistäkään ottanut suurta häiriötä.

Milon BH -koetta täytyy ruveta nyt tosissaan suunnittelemaan. Josko vaikka Nona ja Miska seuraavissa treeneissä katsoisivat, kuinka ne meidän liikkeet sujuu.

Frodon kanssa lähdetään kohta tokokisoihin, odotukset ei kyllä ole kovin korkealla edellisten kisojen jälkeen (joissa Frodo ei siis tehnyt mitään...).