Hessun kanssa oltiin jo aamutuimaan Seutulassa paimentamassa. Sää oli kyllä mitä parhain, tässä yksi kuvakin vasten aurinkoa otettuna kännykällä.

paimen.jpg

Tehtiin ensimmäisellä vuorolla "aja" -treeniä Hessu liinassa. Hyviä pätkiä saatiin ja maahanmenotkin Hessu totteli  suht. nopeasti. Välillä oltiin tosi lähelläkin lampaita. Pyöröaitauksessa treenasi toinen koira, joka harjoitteli myös paikalla pysymistä pyörön ulkopuolella ja pariin otteeseen ampaisi Hessun lammaslaumaa paimentamaan. Pysäytin Hessun ja ihan rauhassa Hessu odotteli ja jatkoi hyvällä innolla, kun karkuri oli palannut omistajansa luokse. Aika hyvin Hessu jo "ajaa" laumaa aivan suoraan. Lopetettiin, kun Hessulla oli hyvä tyyli ja into päällä. Toisinaan kyllä söi vieläkin niitä papanoita. 

Toinen kierros oltiin pyöröaitauksessa kolmen lampaan kera ja Hessu irti. Minä treenasin Hessun kanssa jonkun verran, mutta pääasiassa kouluttaja. Kepin oikeassa kädessä ja oikealla puolella pitäminen tuottaa vielä minulle vaikeuksia :) Keppihän pitäisi olla eripuolella, minne koira kaartaa (koiran takana siis) ja kepin vaihtaminen toiselle puolelle (toiseen käteen) merkitsee koiralle, että pitää vaihtaa suuntaa. Minulla onkin nyt läksynä tehdä mielikuvaharjoittelua tästä pyöröaitaustreenistä huomioiden koira, lampaat, keppi ja oma liikkuminen. Hessulle on selvästi toinen suunta paljon helpompi ja siiihen suuntaan tuli tosi kauniita kiertoja monta kertaa. Vaikeammalle puolellekin tuli pari onnistumista, mutta Hessu ajautui helposti ihan liian lähelle lampaita, tai halusi vaihtaa suuntaa tai pysähtyi jopa välillä syömään lampaan pipanoita, mitä ei kivempaan suuntaan kyllä malttanut tehdä. Muistettava myös lopettaessa, että Hessu käsketään esim. istumaan ja sen tulee seurata pois lampailta rauhassa myös irti ollessaan (ei saa jatkaa paimennusta, vaikka kuinka tekisi mieli). Pariin kertaan Hessu karkasi takaisin paimentamaan, mutta viimesellä kerralla tuli tosi hienosti mukana pois lampailta :) Oli taas tosi kivat treenit. Muistettava myös joka kerta treenata pysähtymistä, koiran on pysähdyttävä käskystä ihan minne tahansa. Hessulle olisi tarkoitus opettaa, että menee maahan, vaikka riittää myös istuminen tai seisominenkin. 

Tässä vielä yksi kuva, kun Hessu huilailee paimennusten välissä. Ensi viikolla taas paimentamaan. 

paimen2.jpg

Kotipihalla tehtiin pitkältä ruutuun juoksuja noin neljä kertaa, "yes" ja pallo palkaksi kun oli ruudun takarajalla. Viimeinen kerta oli tosi hieno ja lopetettiin siihen. Luoksetulo takapalkalla molemmilla pysähdyksillä ja perusasentoon asti oli ihan mielettömän hyvä!! Tuollaiseksi se on nyt vaan saatava ilman takapalkkaakin, tehtiin vaan kertaalleen. Lopuksi leikittiin vinkupallon kanssa pihalla. 

Olin muuten tosi ahkera ja pesin sekä imuroin autonikin :) Kohta tulee kuitenkin pakkaset ja sitten ei voi enää pihalla pestä ja tietty asiaan vaikutti sekin, että oli jo vähän hankaluuksia välillä nähdä likasista ikkunoista ulos (kuvassa vielä likainen auto).