selfie2.jpg

selfie.jpg

Ihan alkuun siirrettiin Hessun kanssa (Hessu liinassa) pienemmästä tilasta lampaat isompaan tilaan toiselle koirakolle ja pidettiin portilla vahtia, etteivät lampaat palanneet takaisin pienempään aitaukseen. Tämän jälkeen tehtiin vientiä Hessu liinassa. Pysäytin sitä usein, joko seisomaan tai sitten käskytin maahan. Jos kiihdytti vauhtia, niin pysäytin välittömästi. Hessu oli hyvin kuulolla ja pysähtyi aina heti seisomaan, mutta maahan menoon tarvitsi välillä useampia käskyjä. Mielentila saatiin kuitenkin pysymään rauhallisena ja Hessu oli oikein kiinnostunut lampaista. 

Seuraavalla kerralla pyörössä treenasi toinen koira ja meille jätettiin vain kolme lammasta. Hessu treenasi tällä kertaa irti. Aloitettiin niin, että heti alkuun komensin Hessun "pois" käskyllä ottamaan reilusti välimatkaa ja menin samalla itse lampaiden luokse. Jos Hessu syöksyi suoraan kohden lampaita menin itse suoraan sitä kohden ja ohjasin sen ohi ja ottamaan etäisyyttä. Hessu rauhoittuikin tästä tosi hyvin ja syöksymiset jäivät pois. Kun se tuli nätisti lampaille se pääsi niitä kuljettamaan ja jos tuli liian lähelle käskyllä "pois" se meni pidemmälle. Minä pyrin liikkumaan kokoajan lampaiden kanssa. Kun Hessu taas tuli suoraan kohden sanoin "seis" ja kävelin sen luo lampaiden keskeltä ja se pysyi täysin rauhallisena ja hievahtamatta paikallaan. Ällistyttävää kyllä, Hessu pysähtyi aivan joka kerta, kun sanoin "seis" jopa niissä kolmessa tilanteessa, kun lampaat karkasivat meiltä ja laukkasivat täysillä portille, Hessu lähti tietysti perään niitä hakemaan, mutta pysähtyi välittömästi kun käskin. Siinä se sitten kökötti rauhassa odottamassa minua. Kun minä pysyin rauhallisena, niin Hessukin pysyi rauhallisena. Pari kertaa päästiin jo vähän kuljettamaankin lampaita Hessun kanssa. Onnistuneen kuljetuksen jälkeen pysäytin Hessun, menin sen luokse ja mentiin hiukan tauolle. Yllättäen Hessu jaksoi myös tauon aikana maata paikallaan aivan rauhassa, vaikka tietty piti lampaita kokoajan silmällä. Tässä taukoillaan ja samalla harjoitellaan maassa pysymistä, eli Hessu minä ja keppi :)

WP_20150124_012.jpg

Tehtiin vielä toinenkin lyhyt kierros irti paimentaen. Hessu oli jo selvästi väsynyt, mutta oli taas erittäin hyvin kuulolla ja totteli hyvin "pois" ja "seis" käskyjä. Hyvään kohtaan taas lopetettiin ja käskytin Hessun tosi pitkälle lampaiden taakse "seis", hyvin pysähtyi sinnekin ja kävelin rauhassa sen luokse kehumaan ja sitten autolle :) Olipa kivaa, kun saatiin pidettyä rauhallinen tunnelma, jolloin Hessukin oli kuulolla. 

Opin ohjaamaan (kiitos opettajan, joka oli minun apuna ensimmäisellä kerralla, kun Hessu oli irti ja näytti esimerkkinä miten teen missäkin kohtaa) Hessua paremmin ja rauhallisemmin, jolloin sen syöksyt loppuivat jo alkuunsa. Nyt vähennetään myös "pois" käskyn käyttöä ja annetaan Hessun kiertää ja kuljettaakin laumaa, minun on muistettava LIIKKUA!  Edelleen treenataan pysäytyksiä. On hyvä aloittaa niin, että käsken Hessun "pois" -käskyllä ottamaan etäisyyttä, jolloin minulla on aikaa siirtyä lampaiden luo. 

Seuraava paimennuskertakin jo varattu :)